perjantai 26. helmikuuta 2016

Kyselyn tulokset ja uusi kysely

Viime vuoden jälkimmäisen kyselyn aiheena oli blogin lukijoiden arviot kuluvan vuoden kehityksestä asuntosijoittamisen näkökulmasta. Kysymys kuului 

Millainen vuodesta 2015 tulee asuntosijoittajalle verrattuna vuoteen 2014?

Vastaukset näyttivät seuraavanlaiselta:

Parempi
  10 (18%)
 
Samanlainen
  29 (54%)
 
Huonompi
  11 (20%)
 
Enpä tiedä
  3 (5%)
 

Ääniä tähän mennessä: 53 

Noin puolet vastanneista oli sitä mieltä että 2015 tulee olemaan samanlainen kuin 2014. Miten oli, pitikö arvionne paikkaansa? Omalta osaltani vuosi meni aikalailla samalla tavalla kuin edellinenkin, vaikka salkkuun uusina kohteina tulikin Amerikan asuntoja.

Tämän vuoden ensimmäinen kysely koskee asuntosalkun manageerausta. Täytyy tunnustaa, että minulla on tässä hieman oma lehmä ojassa, asia kiinnostaa minua ammatillisesti. Yleensähän Suomessa on tapana että asuntosijoittajat, varsinkin piensijoittajat, hallinnoivat itse omaa asuntosalkkuaan. Olisiko se kuitenkin järkevää ulkoistaa ulkopuoliselle kiinteistömanagerille, joka hoitaisi sijoitusasuntojen käytännön asioiden  hoitoa, esim. vuokranvalvontaa, yhteydenpitoa vuokralaisiin, jne.? Mikä olisi järkevä hinnoittelu, kiinteä prosenttipohjainen palkkio vai kertakorvaus? Onko tällaiselle palvelulle tarvetta? Joten tehdään kysely aiheesta ja katsotaan mitä mieltä blogin lukijat ovat tästä.

lauantai 20. helmikuuta 2016

Alive and kicking!

Blogin joulutauko venähti ”hieman” aiottua pidemmäksi. Syynä ei tosiaankaan ole ollut blogattavien tapahtumien vähyys vaan pikemminkin päinvastoin, tosi elämä on ollut sen verran infernaalista, että tapahtumien purkamiseen voi käyttää useammankin bloggauksen.

Otetaan vuoden ensimmäisen kirjoituksen aiheeksi pieni tilapäivitys menneistä kuukausista. Kuten moni lukija varmaan muistaa, yhdestä Asuntosijoittajan asunnosta lähti vuokralainen pois marraskuussa. Tuolloin aloin miettimään eri vaihtoehtoja koskien asunnon tulevaisuutta. Uudelleen vuokraus perinteisellä tavalla? Air BnB:n kautta lyhytaikaisille vuokralaisille? Myynti ja rahat USA:n markkinoille? Koko joulukuu meni asiaa pohdiskellessa, ja pikkuhiljaa aloin kypsymään ajatukseen asunnon myynnistä. Otin yhteyttä lainapankkiini OP:iin, ja kysyin, onnistuuko lainani vakuutena olevan kohteen osakekirjan vapauttaminen myyntiä varten. Olin laskenut että asian pitäisi olla ihan selvä, ja pankkikin oli samaa mieltä, no problem, mistä haluat osakekirjan noutaa? Hyvä homma, ja nokka kohti joululomia!

Kun kotiuduin lomalta takaisin Suomeen, oli OP lähestynyt verkkoviestin kautta. Problem, vakuutta jäisi pankkiin kyllä ihan riittävästi, mutta pankin laskelmien mukaan yhden sijoitusasunnon myynti ja siitä saadun vuokratulon katoaminen keikauttaisi tuloni sellaiseen asentoon, että pankilla heräsi huoli lainanmaksukyvystäni. Mikä on sinänsä veikeää, sillä olen ollut saman pankin asiakas vuodesta 1990 lähtien, minulla on ollut sieltä asuntolainaa vuodesta 1996 lähtien, nykyinen lainani on vuodelta 2007, ja olen lyhentänyt sitä säntillisesti suunnitelman mukaan tähän päivään mennessä n. 135.000 euroa plus korot ilman yhtään myöhästymistä tai viivettä. No, OP:ssa ajatellaan että menneisyyden menestys ei ole tae tulevasta, joten no can do! Ja kuten kaikki Helsingin OP:n asiakkaat varmaan tietävät, OP:lla ei ole asiakkaille nimettyjä, henkilökohtaisia pankkineuvojia/asiakkuuspäälliköitä/tms…ainakaan tällaisille peruspulliaisille, jotka tuovat hiekkaa pankkikonttorin lattialle pari kertaa vuodessa. Eli OP:n asiakkaana aloitat asiakkuutesi uuden virkailijatytön tai –pojan kanssa joka kerran nollasta. Raivostuttava ja nöyryyttävä tilanne!

Jos tästä jotain hyvää pitäisi löytää, niin OP:n nuiva suhtautuminen Amerikan bisnesten laajentamiseen selkeytti tilanteen joten Asunto 1 lähti saman tien vuokramarkkinoille, 25€/kk suuremmalla vuokrapyynnöllä kuin mitä edellinen vuokralainen oli maksanut. Ja vaikka Vuokraturva Oy miten manaa vuokramarkkinoiden huonoa tilaa, niin ainakaan Asunto 1:stä tämä ei koskettanut, uusi vuokralainen löytyi kertalaakista. Tosin, tähän vuokraukseen liittyy pieni jippo; koska alun perin olin suunnitellut myyväni asunnon, olin päättänyt että asunto stailataan myyntikuntoon, tyhjää asuntoa kun on tylsää myydä. Parin tunnin työllä ja muutaman satasen sijoituksella asunnosta tuli tosi kiva!


Ja näin päästiin taas normaaliin päiväjärjestykseen…WRONG! Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää, pysy kanavalla! Alla kuvia stailatusta asunto ykkösestä.