maanantai 25. tammikuuta 2010

12 Kultaista käskyä

Asuntosijoittamisen hankaluudesta kuulee puhuttavan usein. Esimerkiksi vuokralainen ei maksa vuokraa ajoissa, vuokrausten väliin jää tyhjiä kuukausia tai yllättävä remontti iskee. Asuntosijoittamiseen, kuten mihin tahansa muuhunkin sijoittamiseen, päätee se sama sääntö: tee pohjatyö kunnolla. Tutki paperit, kysele, tarkasta, utele. Itselleni on vuosien varrella muodotunut selkeä, tällä hetkellä 12 kohdan lista, jonka avulla hankin ja hoidan sijoitukseni. Tässäpä lista:
 1. Sijainti, sijainti, sijainti! Asunnon pitää olla halutulla alueella jossa on kysyntää. Omat sijoitusasuntoni ovat kaikki Helsingin kantakaupungissa, hyvien kulkuyhteyksien ja palvelujen lähellä.
 2. Mitä pienempi asunto, sitä parempi vuokratuotto. Tällä hetkellä vuokraan vain 19-22m2 kokoisia asuntoja. Yleensä vuokralaiset ovat olleet nuorehkoja opiskelijoita tai työssäkäyviä ja ovat asuneet asunnossa keskimäärin 2-3 vuotta.
 3. Asunnon on oltava alueella johon pääsen helposti tulemaan tarvittaessa. Tämä helpottaa vuokraustoimintaa huomattavan paljon.
 4. Asunnon pitää olla sellainen että siinä voisi asua tarvittaessa itsekin. Tämä taitaa olla suurin ero minun ja alan "gurujen" välillä. Mielestäni vuokralaiselle on tarjottava yhtä hyvää mitä itsekin haluaa. Mitä parempi asunto, sitä parempi vuokralainen.
 5. Talon, josta vuokra-asunto hankitaan, tulee olla omistustontilla, vuokratontti=dealbreaker. Vuokratontti voi olla lisäkustannuksia aiheuttava epävarmuustekijä.
 6. Taloyhtiön isojen remonttien (ainakin putket) täytyy olla tehty alle 10v sitten. Neljä putkiremonttia eläneenä tiedän että en enää halua olla mukana kyseisessä hommassa! Pintaremontit ovatkin sitten jo ihan toinen juttu...
 7. Vuokrattaessa asunnon on oltava hyvässä kunnossa, keittiö ja kylpyhuone ovat ne tilat jotka myyvät. Maalaaminen on helppo ja nopea tapa saada asunto nayttämään raikkaalta.
 8. Vuokralaisen valintaan kannattaa panostaa, jos kykyä/halua riittää, voi sen tehdä itse, muuten ulkoistaa luotettavalle vuokranvälittäjälle.
 9. Tarkista aina luottotiedot. Mikäli käytät välittäjää, tekee hän sen puolestasi. Itse voit tarkistaa luottotiedot kohtuuliseen hintaan omatieto.fi sivuilta.
 10. Vuokrasopimus on aina tehtävä kirjallisena ja mahdollisimman yksityiskohtaisena. Erillisessä liitteessä kannattaa eritellä säännöt koskien tupakointia, lemmikkejä, etc.
 11. Ota vuokralaiselta aina vähintään kahden kuun vuokratakuu erilliselle vuokratakuutilille talletettuna.
 12. Kohtele vuokralaista asiakkaanasi, älä alamaisenasi. Mikäli ongelmia ilmenee, ota viivyttelemättä yhteyttä vuokralaiseen.
Ylläoleva lista on syntynyt 12 vuoden aikana jotka olen harjoittanut vuokraustoimintaa. Suurin osa niistä on aivan maalaisjärkeen käypiä, ei siis todellakaan mitään rakettitiedettä. Näitä ohjeita noudattaen olen aina saanut vuokrat enemmän tai vähemmän ajoissa, eikä minulla ole asunnoissani ollut vielä koskaan tyhjiä kuukausia, ellen erityisesti ole suunnitellut toisin esim. remontin vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti