tiistai 26. huhtikuuta 2016

Vuokrausta, vuokralaisia ja varoituksia

Taas on vettä virrannut Vantaassa edellisestä kirjoituksesta ja kevät on edennyt vauhdilla. Tuntuu, että mitä vanhemmaksi tulee, sitä nopeammin uusi kevät saapuu. Mutta Asuntosijoittaja jatkaa eteenpäin tuttuun tahtiin, tuottoa tavoitellen. Otetaan tähän pieni pikakelaus menneistä kuukausista. Vuoden ensimmäisessä postauksessa kerroin asunto ykkösen casesta joka meni kuin kuumille kiville. Eipä aikaakaan kun taas puhelin soi eräänä iltana ja asunto kolmosen vuokralainen soitti ja ilmoitti ostaneensa oman asunnon, joten tarvetta vuokra-asunnolle ei enää pian olisi. Fiksu nuori mies, harmi minulle koska menetin hyvän vuokralaisen, mutta c’est la vie!

Joten ei muuta kuin uutta putkeen. Kuvat, ilmoitustekstit ja kohde nettiin. Koska asunto kolmonen on täysin remontoitu vuonna 2011 ja vuokralainenkin oli elänyt übersiististi, niin asuntoa ei sen kummemmin stailattu. Vuokrapyynnön pidin samana kuin aiemminkin, ja tämä osoittautui aivan hyväksi strategiaksi. Aiemmasta viisastuneena sovin asuntoon muutamia yksityisesittelyjä, ja pum, tärppäsi heti, nuorehko opiskelijamies joka oli juuri palannut ulkomailta Suomeen viimeistelemään loppututkintoaan halusi vuokrata asunnon. Luottotiedot ok, joten ei muuta kuin sopimusta allekirjoittamaan ja vuokravakuutta vastaanottamaan.

Nämä pienet, reilun 20m2 kokoiset yksiöt ovat toistamiseen osoittautuneet ylivertaisiksi vuokrakohteiksi; vaikka vuokralaiset vaihtuvatkin aina silloin tällöin, niin vuokrattavuus on erittäin hyvä, oli vuodenaika melkein mikä tahansa. Toki edellytyksenä on se, että asunnot pidetään hyvässä kunnossa, tätä nykyä suurin osa vuokralaisista on kohtuullisen vaativia asiakkaita mitä asunnon kuntoon tulee. Tässäkin asiassa pätee vanha viidakon: if you give peanuts, you’ll only get the monkeys…

Ja kun nyt kieltä vaihdettiin Amerikaksi, niin pari sanaa rapakon takaisista sijoitusasunnoista. Kaiken kaikkiaan USA:n päässä taloyhtiöillä on huomattavasti tiukemmat säännöt ja ohjeistukset asumiseen kuin mitä Suomessa. Taloyhtiö voi säädellä esim. lemmikkieläimien pitoa, vuokrauksen kestoa ja monia muita pienempiä ja suurempia yksityiskohtia joihin Suomessa ei ole totuttu. Ja mikä myös poikkeaa Suomesta on se, että näitä monenmoisia sääntöjä ja niiden noudattamista myös seurataan tarkoin.


Edellä kerrotun alustuksen jälkeen voin kertoa, että meinasin tippua tuoliltani kun avasin sähköpostiani. Olin saanut yhden USA:n asunnon taloyhtiön isännöitsijältä viestin, jonka otsikkona oli pahaenteisesti NOTICE OF VIOLATION. Ensimmäinen ajatukseni oli WTF, mitähän siellä on nyt tapahtunut. Klikkailin kirjeen auki, ja luin pitkän viestin siitä, kuinka vuokralaiseni ei ole noudattanut voimassa olevia sääntöjä, kuinka tämä piittaamattomuus on ollut toistuvaa ja kuinka siitä voidaan langettaa tuntuvat rapsut, jos tavat eivät parane. Ja jotta rike ei jäisi epäselväksi, oli kirjeeseen liitetty kuva tästä rikkeestä:Kyllä, rike on se, että vuokralainen on hetkeksi (omien sanojensa mukaan) jättänyt roskapussin asunnon ulko-oven ulkopuolelle ulos lähtiessään. Tuntuu ehkä hieman pikkumaiselta, mutta säännöt on sääntöjä ja USAssa niitä noudatetaan. Kolikon kääntöpuolena on se, että tiukoista säännöistä ja niiden seurannasta johtuen asuinalueet USAssa ovat pääsääntöisesti erittäin siistejä ja hyvin hoidetun näköisiä. 

Vastasin isännöitsijälle pahoitellen ja lupasin pitää huolta että vuokralainen parantaa tapansa. Tosin, kyseisen vuokralaisen vuokrasopimus on kohtapuoliin katkolla eikä jatkosta ole vielä tietoa, joten saattaa olla että kohta olen hakemassa uutta vuokralaista tähän kauniiseen kolmioon...siitä lisää myöhemmin.

Riemukasta Vappuviikonloppua kaikille!

6 kommenttia:

 1. Heheh, täytyy sanoa, että Suomessakin minua ärsyttää suuresti, jos naapuri jättää roskapussin odottamaan rappukäytävään! Joskus on ollut tällaisia naapureita minulla, parissakin eri talossa. Ehkä pitäisi täälläkin tarmokkaammin ottaa yhteyttä isännöitsijään/naapuriin.

  T: Ananas
  Yksinhuoltajan selviytymisopas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni ei tekisi yhtään pahaa jos Suomessa tehtäisiin jonkinlainen asumisen ryhtiliike. Jotenkin tuntuu, että täällä välitetään liian vähän omasta asuinympäristöstä, monet talot ns. paremmillakin alueilla näyttävät usein aika nuhjuisilta, roskaisilta ja rikkinäisiltä. Kontrasti esim. noihin Floridan alueisiin on valtava, siellä ihan keskiluokkaisetkin asuntoalueet ovat todella silmiinpistävän hyvin hoidettuja.

   Poista
 2. Kiinnostavaa luettavaa tuo jenkkivuokraus (minulle on joskus soittanut isännöitsijä että vuokralaisellani on liian tuuheaturkkiset koirat, joista tulee rappukäytävään liikaa karvoja). Minulla tulee nyt kesäkuussa katkolle pari vuokrasuhdetta. Toisen asunnon meinasin laittaa kokeeksi myyntiin. Katsotaan miten käy, kun tarkoitus on mitata asunnon 'nykyarvo' (eli lasken hinnan vuokratuotosta). Toisen asunnon vuokraa joudun varmaan hieman tiputtamaan edellisestä sopimuksesta, kun se on vuokrattu sesonkiaikaan. Tasaista tallatusta tämä vuokraaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tähän vuokrausbisnekseen saa hieman perspektiiviä kun pyörittää sitä kahdessa maassa. Perusjutut on toimivat aika lailla samojen lainalaisuuksien mukaan, mutta kyllä niitä erojakin on...usein on menty yrityksen ja erehdyksen kautta. Suomessa vuokrataso, ainakin pks-alueella tuntuu olevan tällä hetkellä aika tasainen, mitään suuria vuokrankorotuksia ei kannata mielestäni tehdä. Siinä mielessä USA ja Florida tuntuu houkuttelevalta, koska siellä vuokrat ovat tanakassa nousussa.

   Poista
 3. Blogisi on todella kiinnostava ja olen lukenut jotta saan enemmän tietoa just asuntosijoittamisesta. Olen itse kauppatieteen opiskelija Helsingistä ja yritän löytää mielenkiintoisia sijoitusvaihtoehtoja pörssin ulkopuolelta. Juuri nyt voin vain analysoida kun vietän kevääni Itävallassa vaihto-opiskeluiden parissa. Mutta toivottavasti alkaa tapahtua kesän jälkeen. Terveisiä sinne Suomeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Jonathan, ja menestystä opiskeluihin Itävällassa!

   Poista