tiistai 2. maaliskuuta 2010

Irtisanomisen pelisäännöt

Määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanomisen säännöistä tuntuu jatkuvasti olevan epäselvyyttä, ainakin netin keskustelupalstoilla. Laki (AHVL, §52) säätelee vuokrasopimuksen irtisanomista hyvinkin tiukasti ja, riippumatta siitä mitä vuokrasopimukseen on kirjoitettu, näillä säännöillä mennään.

Vuokralaisella irtisanomisaika on yksi kuukausi. Kuukausi tässä tapauksessa tarkoittaa kokonaista kalenterikuukautta eli jos vuokralainen sanoo vuokrasopimuksen irti tänään, 2.3.2010, päättyy vuokrasopimus lain mukaan 30.4.2010. Mikäli vuokralainen sanoo vuokrasopimuksen irti 31.3.2010, päättyy vuokrasopimus myös 30.4.2010. Kokemukseni perusteella vuokralaiset sanovat yleensä sopimuksen irti loppukuusta. Tämä jättää vuokranantajalle varsin lyhyen ajan saada uusi vuokralainen, mutta mikäli asunto on potentiaalisten vuokralaisten mielestä haluttava, onnistuu vuokraus luultavasti varsin nopeasti eikä jokaisen vuokranantajan painajainen, tyhjä kuukausi, toteudu. Jälleen kerran voidaan sanoa; sijainti, sijainti, sijainti!

Vuokranantajan irtisanoessa vuokrasopimuksen, ratkaisee irtisanomisajan vuokrasuhteen kesto irtisanomishetkellä. Mikäli vuokrasuhde on jatkunut yhtäjaksoisesti yli vuoden, on irtisanomisaika kuusi kuukautta. Alle vuoden kestäneissä vuokrasuhteissa irtisanomisaika on kolme kuukautta. Myös tässä tapauksessa irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on tehty. Tästä ajan laskemisen alkukohdasta on kuitenkin mahdollista sopia toisinkin. Tämä onkin ainoa lainkohta jossa osapuolilla on neuvotteluvaraa, muuten laki on erittäin yksiselitteinen.

Jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin siinä vaiheessa kun vuokrasopimusta ollaan päättämässä jomman kumman osapuolen toimesta, suosittelen irtisanomispykälien yksityiskohtaista läpikäymistä vuokrasopimuksen solmimisen yhteydessä. Selvät sävelet helpottavat kummankin osapuolen elämää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti