tiistai 2. lokakuuta 2012

Ystävämme verottaja



Otsikosta huolimatta  en ole Iloiset Veronmaksajat ry:n jäsen, vaan näen verot lähinnä välttämättömänä pahana, joilla pidetään (tai ainakin pitäisi pitää) perusinfraa pystyssä, eikä syydetä Kreikan ja vastaavien hulivilimaiden viisikymppisten eläkeläisten ylläpitoon..! Joka tapauksessa asuntosijoittajana kannattaa olla tietoinen veroista ja mahdollisista vähennyksistä, joita vuokratulosta voi tehdä. Toivon, että mikäli blogin lukijoilla on hyviä vinkkejä esim. vähennyksistä joita olette saaneet läpi verottajalle, niin lähettäkää niitä tuohon kommenttiosioon.

Nyrkkisääntö vuokratulon verotuksessa on, että vuokratulosta saa vähentää vuokraustoiminnasta aiheutuneet kulut. Listaan tässä tavallisimmat vähennyskelpoiset kulut:

-         hoitovastike
-    rahoitusvastike taloyhtiön lainaosuudesta (mikäli se on yhtiön kirjanpidossa tuloutettu tuokseen)
-         vesimaksu
-         vuokravälityspalkkio ja muut vuokrauksesta aiheutuneet kulut
-         remonttikulut (mikäli remontointi tehdään esim. vuokralaisen vaihtumisen yhteydessä)
-          matkakulut kotoa vuokrattavalle asunnolle
-         asuntoon tehdyt hankinnat, kuten esim. uusi jääkaappi
-         Suomen Vuokranantajat ry:n jäsenmaksu
-         alaa koskeva kirjallisuus ja muut julkaisut
-        alan tapahtumien , esim. koulutusten kulut

Varmasti muitakin vähennyskelpoisia kuluja on, kertokaa omista kokemuksistanne!

On ensiarvoisen tärkeää, että kaikki kuitit kuluista ovat tallessa ja järjestyksessä, helpottaa huomattavasti elämää siinä vaiheessa kun on aika tehdä tarvittavat lisäykset veroehdotukseen! Vuokratulot ilmoitetaan verotuksessa lomakkeella 7, joka löytyy vero.fi-verkkosivuilta. Lomakkeen voi täyttää verkossa ja tulostaa, jolloin se näyttää siistimmältä kuin käsinkirjoitettu versio. Mikäli tuloa on useammasta vuokra-asunnosta, jokaisen asunnon tulot ilmoitetaan omassa sarakkeessaan, josta ne lopuksi vedetään yhteen ja viedään lopputulos eli verotettava vuokratulo (toivottavasti) tappio, veroehdotuksessa varattuun kohtaan. Mikäli verotettavaa tuloa jää kulujen jälkeen, kuten toivottavaa on, maksetaan tästä tulosta tällä hetkellä veroa normaalin pääomatuloverokannan mukaan 30%. Mikäli pääomatulot ylittävät 50.000 euroa, maksetaan yli menevältä osalta veroa 32%.

Ainakin itselläni verotus on mennyt hyvin, ts. mitään isompia vääntöjä ei verottajan kanssa vuokratulosta ole ollut. Ainoastaan 2009 verottaja ei hyväksynyt kaikkia vähennyksiäni, johtuen siitä että asuin tuolloin itse vakituisesti ulkomailla ja kävin hoitamassa Suomessa yhden asunnon putkiremonttiasiaa. Matkoja oli aika paljon, joten epäilin, että verottaja ei ehkä hyväksy kaikkia matkakuluja vähennyksiin. Lopputulos oli, että 50% matkakuluista (lentoliput, taksit, bussiliput) meni läpi verotuksessa. Asiasta olisi voinut valittaa, mutta en viitsinyt aloittaa kyseistä rumbaa, koska lopputuloksesta ei ollut mitään takeita.

Siinä vaiheessa kun verotuspäätös valmistuu ja kolahtaa postilaatikkoon, on se hyvä vielä käydä läpi, vaikka lopputulos olisikin suunnilleen omien laskelmien mukainen. Verottajakin tekee virheitä, joten mitä tarkemmin verotuspäätöksen käy läpi, sitä helpompi mahdolliset virheet on huomata ja vaatia oikaisua.  Oikaisua voi hakea verottajalta viiden vuoden kuluessa verotuksen päättymistä seuraavan vuoden alusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti