tiistai 4. joulukuuta 2012

Pari sanaa Vuokraturvasta


Marraskuu ehti mennä ja joulukin kolkuttelee jo ovella, mutta uutta kirjoitusta tähän blogiin ei ole tullut. Syynä on ollut vain ja ainoastaan allekirjoittaneen kova kiire leipätyön parissa; "erehdyin" päätymään yrittäjäksi, ja viimeiset kuukaudet ovat menneet non-stoppina töitä tehdessä. Välillä on meinannut usko loppua mutta sitten taas tulee se euforinen tunne mikä liittyy oman tekemiseen. Jo pelkästään ajatus, että pystyy itse elättämään itsensä ilman että joku muu päättää asioista, antaa aika hyvän fiiliksen. Oma yrittäjyyteni liittyy aika läheisesti myös omaan vuokra-asuntobisnekseeni, eli molemmat tuovat synergiaa toisiinsa. Hieno homma! Uskon, että pystyn tarjoamaan sellaista palvelua markkinoille, jolla voin erottua kilpailijoista niin päivätyössäni kuin vuokra-asuntopuolella. Asiakas ei aina välttämättä ole oikeassa, mutta asiakas on se, joka loppupeleissä maksaa yrittäjän palkan. Tämä on mielestä kultainen ohje, joka sopii kaikkeen yrittämiseen.

Tästä voikin vetää aasinsillan varsinaiseen aiheeseeni eli Vuokraturvaan ja Myyntiturvaan. Vuokraturvahan on saanut Suomessa suorastaan käsittämättömän vahvan aseman julkisuudessa aina, kun keskustelu kääntyy vuokra-asumiseen. Oli kyse sitten vuokrien kehityksestä, vuokra-asuntojen rakentamisesta, tai mistä tahansa vuokra-asumiseen liittyvästä uutisesta, pääsee Vuokraturvan Timo Metsola eetteriin puhumaan asiasta. Jopa siinä määrin, että osalle yleisöstä on tullut se mielikuva, että Vuokraturva on jonkinlainen vuokralaisten etuja ajava yleishyödyllinen yhteisö. Näinhän ei tietenkään ole, vaan Vuokraturva on Timo Metsolan bisnes, jonka tavoitteena on tuottaa voittoa. Näin ollen Vuokraturvan kannanottoja lukiessaan tai kuullessaan on aina hyvä muistaa, mikä on sen konteksti. Metsola  puhuu varmasti asiaakin, mutta toki omista lähtökohdistaan, jotka hyödyttävät Vuokraturvan yritystoimintaa. Näin ollen kehoitan blogin lukijoita harjoittamaan normaalia lähdekritiikkiä Metsolan kommentteja kuunnellessaan, ja miettimään, miten asia vaikuttaa Vuokraturvan bisneksiin.

Vuokraturvasta puhuessa on pakko vielä mainita Myyntiturva, osa Vuokraturvaa, joka tekee kiinteistönvälitysbisnestä pääkaupunkiseudulla. Myyntiturva löi tiskiin alkusyksystä ison kampanjan, jossa se mainosti erittäin edullisia välityspalkkohintoja asuntojen myynnistä. Yksiöt yritys lupasi myydä 1845€ kiinteällä palkkiolla, kaksiot 3690€:lla ja kolmiot 4920€:lla. Hinnat ovat todella alhaiset, jos niitä vertaa muiden välitysliikkeiden keskipalkkioihin, jotka liikkuvat HS:n parin kuukauden takaisen artikkelin mukaan 2,5%-3,5% välillä. Näyttävän kampanjan ansioista Myyntiturva on onnistunut ilmeisesti aika hyvin saamaan kohteita myyntiin. Mutta, mutta...omassa lähipiirissäni olen seurannut paria tapausta, joissa kohteen välitys on annettu Myyntiturvalle, ja hommat eivät ole menneet aivan nappiin. Ilmeisesti yrityksen ajatuksena on ollut saada paljon kohteita myyntiin, ja sitä kautta firmalle volyymiä. Yksittäiselle kohteelle ei kuitenkaan näytä riittävän paljoa aikaa, ja jos kohde ei ole mennyt nopeasti kaupaksi, ovat myynti- ja markkinointitoimenpiteet lopahtaneet siihen. Esittelyjä kohteissa ei myöskään ole järjestetty kovin usein, mikä on harmittanut toimeksiantajia. Eli näyttää siltä, että tässäkin tapauksessa hinnalla ja laadulla on korrelaatio. Tosin, kalliskaan välityspalkkio ei aina takaa parasta tulosta, siitäkin on kokemuksia! 

2 kommenttia:

 1. Myyntiturvan välittäjät saavat kuukausipalkkaa, joten kaikki ylimääräinen liike on hukkahikeä. Miksi tehdä enempää kuin on pakko?

  Moni taas ei huomaa eikä tiedä sitä, että Vuokraturvan omistaja Timo Metsola istuu useiden kiinteistösijoitusyhtiöiden hallituksissa ja Vuokraturvalla on huomattava vuokra-asuntokanta. Yhtiöt hakevat siis markkinoilta jatkuvasti hyviä sijoituskohteita, joko jälleenmyyntiin tai vuokrattavaksi. Aputoiminimi Myyntiturva on luonnollinen jatkumo näiden asuntojen metsästyksessä ja houkuttimena isot ilmoitukset hesarin etusivulla ja myyjiä kosiskeleva medianäkyvyys. Ei tarvitse olla kummoinen ekonomisti tai matemaatikko kun ymmärtää kuinka monta 1500 euron välityspalkkiota tarvitaan, että hesarin etusivut ja välittäjien palkat ym. sivukulut on kuitattu. MONTA!

  Myyntiturva siis kosiskelee myyjiä halvoilla palkkioilla ja nopeilla kaupoilla. Yhtälössä on riskinsä. Hinnoitellaanko asunnot käypään hintaan ja myydäänkö ne varmasti eniten tarjoavalle? Saako myyjä tietoonsa kaikki asunnosta kiinnostuneet potentiaaliset tarjouksen tekijät? Onko ostajina joku Timo Metsolan sijoitusyhtiöistä myyjän tietämättä?

  Vastauksen tietää vain Myyntiturva, jolla on kaikki kontaktit käsissä ja myyjällä ei ole mitään mahdollisuutta selvittää kuinka moni asunnosta oli oikeasti kiinnostunut.
  Jos se skenaario on totta, että Metsolan yhtiöt keräävät rusinat pullasta ja ostavat alihinnoitellut asunnot itselleen antamatta markkinoiden puhua, on kyseessä rikos.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi. Netissä liikkuu paljon kaikenlaisia juttuja Vuokraturvasta/Myyntiturvasta, tutkittua faktaa lienee vähemmän. Kuinka ollakaan, pääsin seuraamaan Myyntiturvan toimintaa vuoden vaihteessa ihan lähietäisyydeltä. Eräs sukulaiseni oli jo pidemmän aikaan etsinyt isohkoa kaksiota tai pientä kolmiota Helsingin keskustan tuntumasta. Kyseinen asuntosegmentti on erittäin haluttu ja se näkyy myös hinnoissa, sillä tämän tyyppisten asuntojen neliöhinnat ovat n. 5000 euron luokkaa, riippuen tietysti talon kunnosta ja tulevista korjauksista.

  Varmasti uskot hämmästykseni, kun huomasin netissä myynnissä olevan, hieman alle 70m2 kokoisen kaksion, jonka pyyntihinta oli 285.000 euroa! Kun vielä taloyhtiössä on tehty putkiremontti ja uusittu ikkunat viimeisen viiden vuoden aikana, oli kyseessä todellinen löytö. Sukulaiseni teki välittömästi täyden rahan tarjouksen asunnosta, ja se hyväksyttiin saman tien myyjän toimesta.

  Tutkin kyseisen alueen ja talon hintatasoa aiemmissa kaupoissa ja lopputulos oli, että sukulaiseni sai asuntonsa noin 20% alehintaan verrattuna käypään hintatasoon. Ei ihan pieni säästö Helsingin tämän hetkisillä hinnoilla. Myyjä sai tietty nopeat kaupat, mutta menetti selvää rahaa.

  Ilmeisesti on siis juurikin niin, että Metsolan bisnes perustuu kohteiden nopeaan kiertoon. Myytävät kohteet hinnoitellaan sen verran edullisiksi, että ne menevät nopeasti kaupaksi ja välittäjät pystyvät panostamaan kohteiden määrään. Näin ollen voisin melkein suositella asuntosijoittajille Myyntiturvan kohteiden tarkempaa tutkimista, niistä on parhaimmassa tapauksessa mahdollista tehdä varsinaisia alennuslöytöjä!

  VastaaPoista