keskiviikko 6. elokuuta 2014

Lomat takana ja vähän Vuokraturvastakin

Taas yksi kesä alkaa olla lopuillaan. Asuntosijoittaja lomaili uutta kotia viimeistellen ja töitä tehden. Vuokra-asuntomarkkina elää tätä kirjoitettaessa vuoden kuuminta aikaa, ja olen muutamaa, aika hintavaa yksiötä (ei omia) vuokrannut, ja ottajia tuntuu olevan näille hyvissä osoitteissa sijaitseville, kalliinpuoleisille pikkukodeille riittävän. Minua hieman hymyilyttää uutisten joka syksyiset kommentit yksiöiden vuokrista, jotka ovat nyt saavuttaneet kipurajan. Tätä samaa levyä on veivattu varmaan kymmenkunta vuotta. Muistan, kuinka 2000-luvun alkupuolella pienistä yksiöistä pyydettiin/maksettiin vuokraa 500 euroa kuussa, ja kipurajalla oltiin. Nyt samaisista pikkuyksiöistä pyydetään lähes 700 euroa silmää räpäyttämättä. Ja vuokralaisia tuntuu riittävän.

Helsingissä yksiöiden hintatason määrittää aika pitkälle kaupungin sosiaalitoimi, joka maksaa tällä hetkellä asumista 650 euron edestä per nuppi. Syy vai seuraus, mutta sossua on siis kiittäminen kovista vuokrista Pk-seudulla. Ja kauppa tuntuu näilläkin hinnoilla edelleen käyvän.

Ystävämme Timo Metsolan/Vuokraturvan mukaan vuokra-asuntomarkkina on kuitenkin pehmeä, ja vuokratasoissa on havaittavissa jopa laskua. En tiedä missä päin maailmaa Metsolan putiikki asuntojaan välittää mutta Helsingin kantakaupungissa kuhina tuntuu käyvän. Vai miltä kuulostaa seuraava: Ullanlinna, 32,5m2, 1.kerroksen (maan tasalla) sisäpihan yksiö, vuokrapyyntö 850€, esittelyssä 11 asiakasta, joista seitsemän halusi vuokrata kodin itselleen. Not too shabby!

Kuten jo aiemmin olen kirjoittanut, olen ihmetellyt sitä, miten kritiikittömästi valtamedia kohtelee Vuokraturvaa, aivan kuin kyseessä olisi joku yleishyödyllinen instanssi, jolla on etuoikeus kommentoida vuokra-asuntomarkkinaa, vaikka kyseessä on ihan tavallinen, voittoa tavoitteleva välitysliike siinä missä Huoneistokeskus, Kiinteistömaailma, RE/MAX, tai mikä muu välittäjä tahansa. Tämä asia on nyt huomattu muuallakin, kiinteistönvälitysalan anonyymi vaikuttaja Mahti Ahti on hyvin blogissaan tästä kirjoittanut Blogi löytyy tästä.

No, kukin taaplaa tyylillään, ja markkinoilla on tilaa erilaisille toimijoille, mutta puhutaan niistä edes oikeilla nimillä. Mukavaa, ja menestyksekästä loppukesää, sekaisesta maailmantilanteesta huolimatta, kaikille blogin lukijoille, pysykää kanavalla!

2 kommenttia:

  1. Yritin etsiä linkkiä, mistä sinulle olisi saanut privaviestiä, mutta en löytänyt. Löysin hiljattain blogiisi ja olen sitä mielenkiinnolla lukenut. Harrastan itse myös asuntosijoittamista, tosin pääkaupunkiseudun ulkopuolella ja hieman erityyppisillä kohteilla. Aloitin muutama viikko sitten oman asuntosijoitusblogini kirjoittamisen, jos sinua kiinnostaa niin se löytyy osoitteesta http://kerrostaloasuntoprojekti.blogspot.fi. Olisi mukavaa saada lukijoita ja kommentoijia. Mukavaa loppukesää!

    VastaaPoista
  2. Moi Termotor, ja kiitos viestistäsi, ja rohkaisevista sanoista! Saan aina potkua näihin bloggauksiin, kun huomaan, että joku näitä lukeekin. Ja kiitos huomiosta koskien s-postia, se on nyt lisätty profiiliin, eli nyt minuun saa tarvittaessa yhteyden yksityisviestilläkin. Täytyy käydä lukemassa sinunkin blogiasi, ei näitä tämän alan blogeja ole yhtään liikaa!

    VastaaPoista