perjantai 31. heinäkuuta 2015

Onko nyt hyvä aika olla asuntosijoittaja?

Kesä tuli (vai tuliko, ei ainakaan ilmojen puolesta!), ja kohta voi sanoa että se menikin, heinäkuun viimeinen päivä on juuri aluillaan. Suurin osa niistä, joilla vielä on työpaikka, alkaa vähitellen palailemaan takaisin töihin, ja opiskelijat ja muut koululaiset aloittavat parin viikon päästä aherruksensa koulun penkillä. Aistittavissa on tietynlaista haikeutta päättyvästä kesästä.

Kuluneen kesän talousuutiset eivät ainakaan ole vähentäneet haikeuden tunnetta, niin moni työpaikka on kesän aikana kadonnut ja väkeä siirtynyt sankoin joukoin kortistoon työnhakijan statuksella. Osa irtisanotuista voi työllistä piankin uudelleen, osa aloittaa yrittäjänä, mutta pelottavan monella työttömyys saattaa pitkittyä määrittelemättömäksi ajaksi. Talous mataa, eikä uusia työpaikkoja synny. Kun tähän soppaan vielä lisätään Kreikan tragedian ja draaman välimaastossa oleva tilanne, ja sieltä luultavasti maksettavaksemme tulevat sitoumukset (kiitos, Jutta Urpilainen ja Jyrki Katainen!), voidaan sanoa, että Suomen tilanne näyttää kertakaikkisen masentavalta. Näyttää vahvasti siltä, että tästä vuodesta tulee neljäs perättäinen vuosi jolloin talous ei kasva. Myönnän, että olen pessimisti, enkä usko edes ensi vuoden tuovan pelastusta tilanteeseen. Niin kauan kun Suomen hallitus näpertelee lillukanvarsien kanssa ja keskittyy korottamaan veroja, sen sijaan että aloittaisi vaadittavat rakennemuutokset, ei muutosta taloustilanteessa tule tapahtumaan.

Niin kauan kuin tilanne jatkuu nykyisenlaisena, ei Asuntosijoittajalla ole muuta mahdollisuutta, kuin mukautua vallitsevaan tilanteeseen, ja järjestellä omat menonsa ja tulonsa sen mukaan. Koska taloudessa kaikki vaikuttaa kaikkeen, on meidän kaikkien asuntosijoittajien aika pysähtyä hetkeksi ja miettiä omaa tilannetta ja strategiaa. Mitä nyt kannattaa tehdä? Onko nyt hyvä aika olla asuntosijoittaja?

Vaikka taloustilanne on huono, kaikkien on pakko asua jossain. Vuokra-asunnoillekin on siis edelleen kysyntää. Vuokramarkkina tuntuu kuitenkin olevan eritytymässä. Helsingissä varsinkin, mutta myös muissa Pääkaupunkiseudun kunnissa, eletään ihan eri sfääreissä kuin pienemmillä paikkakunnilla. Asunnoista on kysyntää ja vuokratasot vähintäänkin pysyttelevät nykyisellä tasolla, saattavat jopa hieman noustakin, ainakin näin loppukesästä, jolloin vuokramarkkina käy kuumimmillaan. Muissakin suurissa kaupungeissa ja yliopistokaupungeissa vuokra-asunnoista on kysyntää ja markkinat toimivat. Mutta pienemmillä paikkakunnilla tilanne on toinen. Esimerkiksi Salossa, jossa Microsoft ajaa toimintansa alas, tilanne näyttää erityisen huonolta asuntosijoittamisen kannalta. Ei käy kateeksi Salon alueen asuntosijoittajia. Monet pienet kaupungit ja kunnat sinnittelevät yhden tai kahden yrityksen varassa, ja siinä vaiheessa jos ja kun yritys päättää supistaa toimintaansa, tai lopettaa sen kokonaan, voidaan sitä pitää lähes kuoliniskuna kyseisen paikkakunnan vuokramarkkinalle. Puhumattakaan asuntojen hintojen kehityksestä.

Eli vuokra-asunnon sijainnin merkitys on tämän taloustaantuman aikana muuttunut erityisen tärkeäksi. Vanha sanonta, asuntobisneksen kolme tärkeintä asiaa, sijainti, sijainti ja sijainti, ei voisi olla enemmän oikeassa!

Toinen asia, joka on jo näkynyt mediassakin, on taloyhtiöiden isot remontit. Kuinka moni aloitteleva asuntosijoittaja on ihastunut söpöön pikkuyksiöön, mutta jättänyt sen huomoimatta, että vanhassa talossa on kaikki suuret peruskorjaukset tekemättä. Ja siinä vaiheessa kun korjauksia aletaan tekemään, usein liian myöhään, on asuntosijoittajan tuotot syöty vuosikausiksi. Onpa pieniltä paikkakunnilta kuulunut sellaistakin, että pankit eivät edes myönnä korjauslainoja taloyhtiöille! Aikamoinen tilanne!

Taloyhtiön kunnon selvittäminen on sijoitusasunnon ostovaiheessa erityisen tärkeätä, kaikki asiakirjat kannattaa lukea huolella, ja tarkistaa vielä isännöitsijältä, ettei asunnon kanssa tule ikäviä yllätyksiä remonttien suhteen.

Kolmanneksi nostaisin vielä vuokralaisen valinnan. Niin mukavalta kuin hyväntekeväisyys saattaa tuntuakin, kehoitan kaikkia asuntosijoittajia olemaan erityisen huolellinen vuokralaisvalinnassa näinä taloudellisesti tiukkoina aikoina. Luottotietojen tarkistus ja vuokranmaksun seuranta täytyy hoitaa tarkasti. Luottohäiriömerkintä, tai yksikin viivästynyt vuokranmaksu, on merkki ongelmasta johon täytyy puuttua. Saattaa kuulostaa julmalta, ja ehkä se onkin sitä, mutta yksittäisen asuntosijoittajan ei kannata alkaa leikkimään suurtä hyväntekijää, siinä voi helposti saada siipensä ja jäädä maksumieheksi.

Jos olet jo asuntosijoittaja, nämä ovat varmaan jo ihan päivänselviä kohtia, mutta jos olet vasta suunnittelemassa tai aloittamassa asuntosijoittamista, kannattaa olla tarkkana näiden asioiden kanssa ja hankkia tietoa. Lukea alan kirjallisuutta ja blogeja. Tämäkin Asuntosijoittaja-blogi on jo ollut olemassa kuudetta vuotta, ja uskon/toivon sen olevan hyvä tietolähde niin kokeneille kuin uusille asuntosijoittajille.

Summa summarum, vastaan omaan kysymykseeni; nyt on ihan hyvä aika olla asuntosijoittaja, kunhan vaan tietää mitä on tekemässä. Hio strategiaasi, hanki tietoa, lue kirjallisuutta, opi virheistäsi ja kysele kokeneemmiltasi. Olen itse tyytyväinen, mikäli pystyn auttamaan jotain toista asuntosijoittajaa omalla kokemuksellani. Leppoisia loppukesänpäiviä toivottaen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti