torstai 10. kesäkuuta 2010

Sijainti, sijainti, sijainti! Vai josko sittenkin...

Blogi on ollut tauolla jonkin aikaa, johtuen elämäntilanteellisista muutoksista, jotka rajoittivat netissä käytettävissä olevaa aikaa. Mutta nyt ollaan taas takaisin onlinessa..!

Blogisti on nyt vakavasti miettimässä oman kultaisen sääntönsä rikkomista. Eli sijainti, sijainti, sijainti-kohdan täydellistä unohtamista. Olen löytänyt mökkipaikkakuntani (pienehkö maalaispitäjä viiden tunnin ajomatkan päässä Helsingistä) kuntakeskuksesta pienen yksiön jonka hyvä kunto ja esimerkillisesti hoidettu taloyhtiö houkuttavat minua suuresti, ja olenkin nyt sopimassa näyttöä kyseisestä kohteesta viikonlopuksi. Hintataso kyseisellä paikkakunnalla on sitä tasoa, että Helsingistä ei tämän kohteen hinnalla saa edes autotalliosaketta! Olen mielessäni pähkäillyt asiaa ja todennut että asiaa kannattaa lähestyä perinteisen SWOT-analyysin kautta, eli kylmästi listaamalla sijoitukseen liittyvät vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat.

Vahvuudet:

- Edullinen hinta verrattuna PKS-hintatasoon
- Hyvin hoidettu taloyhtiö ja (ainakin kuvien perusteella) siistikuntoinen asunto
- Asunto on valmiiksi vuokrattu
- Asunnon vuokratuotto (toteutuneesta ostohinnasta riippuen n.8,25%-9%)
- Kyseinen kunta on kohtuullisen vireä, vaikkakin sijaitsee muuttotappioalueella


Heikkoudet:

- Asunnon hinnannousupotentiaali heikkoa
- En pääse itse vaikuttamaan nykyisen vuokralaisen valintaan

Mahdollisuudet:

- Viime päivien talousuutisten mukaan, eräs iso yritys on laajentamassa toimintaansa paikkakunnalla ja näin ollen kunnan taloudellinen aktiviteetti on nousemassa, joten asuntojen hinnoissa voisi olla jopa pientä nousuvaraa.
- Tasainen vuokratulo
- Asunnon hoitoon liittyviä asioita voi hoitaa mökkimatkojen yhteydessä

Uhat:

- Mahdollisissa ongelmatilanteissa vuokralaisen kanssa asioiden hoito on vaikeampaa etäisyyden vuoksi.
- Mikäli nykyinen vuokralainen lähtee pois, uuden hankkiminen kestää mahdollisesti paljon kauemmin kuin mitä se kestäisi Helsingissä.
- Mahdolliset tulevat remontit

Kuten näkyy, ainakin toistaiseksi, pikaisen SWOTin mukaan vahvuuksia-sarakkeeseen tuli eniten merkintöjä. Mikäli näin ei olisi, en edes harkitsisi kyseisen asunnon ostoa. Täytyy siis jatkaa pohdintaa ja tehdä laskelmia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti