torstai 17. kesäkuuta 2010

Noudatan omia ohjeitani

Edellisen blogikirjoituksen jälkeen on tapahtunut seuraavaa: Kävin katsomassa kiikarissani ollutta asuntoa mökkipaikkakunnallani. Asunto oli itse asiassa parempi kuin mitä kuvien perusteella olin odottanut, toki kaunis aurinkoinen päiväkin sai paikat näyttämään hyvältä. Yleiskunto oli parempi mitä uskoinkaan, lattiassa kohtuu uudet laminaatit ja kylpyhuoneen laatatkin siedettävät. Myös talo itsessään oli hyvässä kunnossa ja tarjosi suorastaan ylenpalttiset säilytystilat kellarissa.

Mutta, mutta...

Saatuani välittäjältä asunnon paperit, kiinnittyi huomioni kosteusmittaukseen joka oli tehty viime syksynä. Asunnon vaatehuoneen lattian alta oli mitattu kohonneita kosteuslukemia, ja kosteuden alkuperä oli edelleen mysteeri sillä kostea alue ei ollut kylpyhuoneen puoleisella seinällä vaan vastakkaisella, rappukäytävän puoleisella seinällä. Hmmm...näin silmissäni ongelmia!

Toinen yllätys oli se, että vaikka asunto ilmoituksen mukaan oli vuokrattuna, ei se kuitenkaan ollut sitä vaan vuokralainen oli muuttanut pois ja asunto oli tyhjänä. Helsingissä en näkisi tässä tilanteessa mitään riskiä, mutta pienessä maalaispitäjässä vuokralaisen hankkiminen kesää vastaan saattaa olla ongelmallista. Ja tyhjät kuukaudethan ovat pahinta mitä asuntosijoittajalle normaaliolosuhteissa voi tapahtua!

Kolmas epämiellyttävä yllätys oli ikkuna- ja parvekeoviremontti, jonka kevään yhtiökokous oli hyväksynyt. Arvioitu kustannus tälle asunnolle: n. 2000,00€...auts! Silmämääräisesti katsottuna en havainnut ikkunoissa ja parvekkeen ovessa mitään vikaa. Muutenkin suhtaudun epäilevästi jatkuvasti yltyvään remontti-intoon jossa täysin kunnossa olevia yksityiskohtia remontoidaan ja korjataan, joskus jopa alkuperäistä huonommaksi. Olisi mielenkiintoista tutkia isännöitsijöiden ja rakennusliikkeiden symbioosia tässä asiassa...!

Kun sitten pyörittelin numeroita ja tein laskelmia, pääsin seuraavanlaiseen lopputulokseen.

Kosteusvaurion aiheuttamat kulut (korjaukset, matkat, etc): 1.000,00€
Vuokralaisen hankinnnasta aiheutuvat kulut+tyhjät kuukaudet: 1.000.00€
Ikkuna- ja parvekeoviremontin kulut: 2.000,00€

Yhteensä 4.000,00€

Näiden laskelmien perusteella asunnon hinnasta voi siis suoraan laskea 4000€ pois ennen kuin pyyntihinnasta (32.000€) on tingitty euroakaan pois. Eli aika reilu hinnanalennus pitäisi saada jotta homma kannattaisi. Käypä vuokra asunnosta olisi 300,00€/kk, eli ihan kohtuulliseen vuokratuottoon sijoituksella pääsisi. Mutta sitten tulevat vielä sijaintiin liittyvät tekijät. Kävin mökkikuntani nettisivuilla ja saamani tiedot olivat hieman latistavia, kunnan asukasmäärät ovat laskeneet 1960-luvulta saakka eikä kierteelle ole loppua näkyvissä. En siis usko että asunnolle voi laskea lainkaan hinnannousua, pikemminkin hinnanlasku näyttää todennäköisemmältä.

Summa summarum, kaikki faktat yhteen vedettyäni, tein päätöksen olla tarttumatta tähän tilaisuuteen. Mielestäni tämän junan kyytiin ei kannata hypätä nyt, ja mikäli tilanne muuttuu, pääsee kyytiin myöhemminkin. Eli jatkan asuntosijoittamista edelleenkin vain itseäni fyysisesti lähellä olevilla alueilla, oman ohjeeni mukaisesti.

3 kommenttia:

 1. Hienoa että viitsit jakaa tietoa asuntosijoittamisesta, toivottavasti jatkat kirjoittamista. Itseäni kiinnostaisi verotukselliset asiat ja vähennykset mitä asunnosta saa tehdä, esim remontit jne. sijoitatko omalla, vai pankin rahalla? miten olet selvinnyt hankalista vuokralaisista?

  VastaaPoista
 2. Hei, ja kiitos viestistäsi. Mukavaa nähdä että joku lukee blogiani, vaikka viestejä onkin tullut varsin harvakseltaan. Pyrin paneutumaan verotukseen liittyviin asioihin jossain vaiheessa kun saan aikaa. Sijoittelen asuntoihin tällä hetkellä pääasiassa omalla rahalla, mutta olen aloittanut pankkilainalla 10 vuotta sitten. Olen ollut siinä mielessä onnekas, että minulla ei ole ollut "hankalia" vuokralaisia kertaakaan, johtuu ehkä siitä että panostan niin paljon vuokralaisen valintaa. Hyvää Vuodenvaihdetta sinulle!

  Vuokraisäntä

  VastaaPoista
 3. Moi, seurailen rss feedillä sinun blogikirjoitteluasi. Toivottavasti seuraavana vuonna ehdit jakaa lisää kokemuksia asuntosijoittamisesta. Hyvää vuodenvaihdetta myös!
  -mikael

  VastaaPoista