keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Käytänkö vuokravälittäjää vai vuokraisinko sittenkin itse?

Aion paneutua tässä kirjoituksessa otsikon kysymykseen ja pohtia asiaa hieman yksityiskohtaisemmin. Kuten aiemmin olen kirjoittanut, koko vuokrausprosessin voi ulkoistaa, jopa siten, ettei vuokranantajan tarvitse edes nähdä vuokralaista jolle asuntonsa vuokraa. Jotkut vuokravälittäjät myös takaavat vuokranmaksun, eli tällainen palvelu on erittäin vaivaton vuokranantajalle. Kaikella on kuitenkin hintansa, eli palvelu maksaa. Yleinen vuokravälityspalkkio on yhden kuukauden vuokra plus arvonlisävero, joka joka juuri nousi 23%:iin. Toki hyvä asiakas pystyy aina neuvottelemaan välityspalkkiosta eli edellä mainitsemani palkkio on vain viitteellinen.

Mikäli vuokranantajalla on aikaa ja intoa hoitaa vuokraus itse, onnistuu se varsin näppärästi, ainakin pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa. Itse vuokratessa kuluja syntyy ainakin seuraavanlaisesti: ilmoituskulut netissä (oikotie.fi tai/ja vuokraovi.com, 65€/70€ per 4 viikkoa), matkakulut kodin ja vuokrakohteen välillä, luottotietojen tarkistus, esim. Suomen Asiakastiedosta (12€) ja vuokrasopimuslomakkeet (n.5€, kirjakaupasta). Toki vuokrasopimuksen voi tehdä muussakin formaatissa kuin kirjakaupan lomakkeelle, mutta ainakin aloittelijalle suosittelen valmiin lomakkeen käyttöä jottei mikään tärkeä kohta unohdu sopimuksesta pois.

Käytännössä vuokrausprosessi menee seuraavanlaisesti: kohteesta luodaan ilmoitus oikotie.fi:hin/vuokraovi.com:iin. Ilmoitukseen kannattaa aina laittaa tietoa ja kuvia mahdollisiman kattavasti, sillä mitä enemmän tietoa potentiaaliset asiakkaat (eli vuokralaiset, mutta puhun mieluummin asiakkaista)saavat jo netistä, sitä varmemmin asiakkaaksei seuloutuu paras mahdollinen henkilö. Ilmoitukseen kannattaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa laittaa tiedot asunnon esittelyajasta, mitä enemmän aikaa, sitä enemmän katsojia näytölle tulee. Näyttöajankohta kannattaa ajoittaa sunnuntai-päiväksi tai arki-illaksi, jotta asiakkaat pääsevät esittelyyn helposti. Ainakin pääkaupunkiseudulla yksiötä vuokratessa selviää yleensä yhdellä esittelykerralla. Esittelyyn on hyvä tulostaa mukaan riittävästi lomakkeita, joihin asunnosta kiinnostuneet asiakkaat voivat jättää henkilötietonsa ja kertoa enemmän tilanteestaan ja taustastaan. Mitä enemmän tietoa saat tässä vaiheessa, sitä helpompaa sinun on valita paras mahdollinen vuokralainen.

Vaikka taustatietoa olisi saatavilla kuinka paljon tahansa, ei ensivaikutelman merkitystä vuokrattaessa voi väheksyä. Reippaalla, iloisella ja siistillä olemuksella voi ainakin minuun vaikuttaa positiivisesti! Kun löytyy asiakas, joka päällisin puolin vaikuttaa soveliaalta, on aika tarkistaa luottotiedot. Se onnistuu kätevästi netissä tai esim. Suomen Vuokranantajien asiakaspalvelun kautta. Jos luottotiedot ovat ok, voi aloittaa vuokrasopimuksen tekemisen. Netti tulee tässäkin vuokranantajan avuksi; sieltä löytyy useita sopimuspohjia joista voi muokata itsellensä mieleisen. Mikäli haluaa käyttää valmista vuokrasopimuspohjaa, löytyy niitä kirjakaupoista. Valmiit pohjat ovat aika ylimalkaisia ja ne sisältävät oikeastaan vain lain edellyttämät kohdat. Itse sisällytän ainakin seuraavat kohdat vuokrasopimuksen liitteeseen:

*ei lemmikkieläimiä ilman vuokranantajan suostumusta
*tupakointi asunnossa kielletty
*vuokralainen ottaa kotivakuutuksen vastuuvakuutuksella
*ei alivuokrausta/edelleenvuokrausta

Näillä muutamalla lisälauseella voi parhaassa tapauksessa säästyä usealta ongelmalta.

Vuokrasopimuksen allekirjoitustilanteessa on hyvä käydä sopimus yksityiskohtaisesti läpi asiakkaan kanssa niin, että mahdollisilta väärinkäsityksiltä vältytään. Vuokrantarkistuksesta on hyvä sopia, sidotaanko se indeksiin vai prosenttiin. Tämä on periaatteessa makuasia, molempia käytetään. Kun sopimus on käyty läpi ja allekirjoitettu (kaksi kappaletta, yksi kummallekin osapuolelle), asiakas pystyy avaamaan pankkiin vuokratakuutilin. Minimi takuusumma on mielestäni kahden kuukauden vuokraa vastaava summa, kolmenkin kuukauden takuuta voi toki käyttää. Kun asiakas on avannut tilin, saa vuokranantaja itselleen tiliasiakirjan. Mikäli vuokranmaksussa tulisi ongelmia tai vuokrasuhteen päätyttyä asunnossa on korjaustarpeita joita ei voi laskea luonnolliseksi kulumiseksi, voi vuokranantaja nostaa takuutilitä varoja ilman asiakkaan suostumusta.

Kun vuokranantaja on saanut tiliasiakirjan, voi hän turvallisin mielein antaa asunnon avaimet uudelle asukkaalle. Oma nyrkkisääntöni on, että annan asiakkaalle kahdet avaimet ja pidän itselläni asuntoon aina yhdet avaimet.

Tässä oli lyhyesti kuvattuna vuokrausprosessin kulku, jos sen haluaa tehdä itse. On tietenkin jokaisen oma valinta haluaako käyttää aikaa ja vaivaa vuokraukseen, itse olen laskenut että säästän kohtuullisen ison summan rahaa kun hoidan vuokrauksen itse. Ensikertalaiselle välittäjän käyttö saattaa olla viisas ratkaisu, kun kokemusta tulee lisää, kannattaa vuokrausta ehkä kokeilla itse.

1 kommentti:

  1. Tähän pakko mainita, välityspalkkion saa vähennyksiin verotuksessa.

    VastaaPoista