tiistai 27. syyskuuta 2011

Vuokrausta ja remonttia

Edellisestä päivityksestä on jo vierähtänyt jonkin aikaa, mutta se ei tarkoita etteikö asuntorintamalla olisi ollut tapahtumia...onpa hyvinkin! Vuokrasin asunnon elokuun lopulla, ja koko prosessi meni kuin unelma. Tein ilmoituksen oikotie.fi:hin ja vuokraovi.com:iin, värväsin itselleni apua mukaan näytölle (koska arvasin että katsojia on paljon) ja pidin yleisen näytön. Kiinnostusta kohteeseen oli erittäin runsaasti, näytöllä kävi lähes 20 katsojaa. Halukkaita ottajiakin oli kymmenkunta. monille esteenä oli puuttuva kylpyhuone, vaikka näytöllä kerroinkin että wc remontoidaan pikapuoliin niin että siellä voi käydä myös suihkussa.

Valitsin halukkaista asiakkaista mieleisen (vaikea valinta, sillä hyviä kandidaatteja oli paljon) vuokralaisen ja teimme vuokrasopimuksen niin, että uusi asukas pääsi muuttamaan asuntoon jo ennen syyskuun alkua. Sovin taloyhtiön talonmiehen kanssa että vuokralainen voi käyttää yhtiön suihkutiloja siihen asti, kun asunnon kylpyhuone on remontoitu kuntoon.

Aloin heti syyskuun alussa hoitamaan remonttiasiaa siten, että pyysin tarjoukset kahdelta eri urakoitsijalta. Molemmat kävivät katsomassa kohteen ja tekivät omat tarjouksensa minulle. Niissä oli aika paljon eroa. Ensimmäinen tarjous oli tuntityönä tehtävä, arvio hinnasta n. 1500-2000 euroa plus materiaalit, plus sähkö- ja putkimiehen kulut. Toinen tarjous oli urakkasopimus, kokonaishinta 6009 euroa, sisältäen työt, materiaalit ja sähkö- ja putkimiehen kulut. Molemmat arvioivat remontin kestoksi n. kaksi viikkoa, edellyttäen, että mitään yllätyksiä kuten kosteutta rakenteista, ei löytyisi. Pienen pohdinnan jälkeen päädyin tuntityönä tehtävään tarjoukseen. Vaikka joudun maksamaan sähkö- ja putkimiehen kulut erikseen, laskin että tämä vaihtoehto tulee silti edullisemmaksi minulle.

Ennen remontin aloitusta minun piti täyttää taloyhtiön hallitukselle muutostyölomake, jossa oli tiedot remontin tekijöistä sekä yksityiskohtainen kuvaus töiden sisällöstä. Sain hyväksynnän yhtiöltä jo seuraavana päivänä hakemuksen lähettämisen jälkeen. Taloyhtiön tekninen isännöitsijä edellytti kuitenkin, että vesieristeet on hyväksytettävä alan ammattilaisella, ja tarjoutui itse tähän rooliin suolaisella 200 euron hinnalla! Aika kallista, mutta taitaa olla aika yleinen hintataso kyseisestä hommasta näinä päivinä. Uusi asunto-osakeyhtiölaki on selvästi tehty isännöitsijöiden intressit mielessä pitäen...

Remontti alkoi kaksi päivää sitten ja on edennyt hyvää vauhtia. Jännityksellä odotan, selvitäänkö koko remontista kahden viikon luvatussa ajassa!

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen blogi, lukaisin yhdeltä istumalta kaikki postauksesi läpi, kun itsekin innostuin aiheesta vastikään.

    Olisi mielenkiintoista kuulla millaisia nyrkkisääntöjä käytät asunnon hinnan tai vuokran hinnoittelun suhteen. Luonnollisestihan asunnon pitäisi tuottaa voittoa, mutta miten välttää yliampuva vuokrahinnoittelu? Mukavinkaan kämppä ei varmaan mene vuokralle, jos pyyntihinta on liian kova.

    VastaaPoista
  2. Moi,

    Ja kiitos kommentistasi, mukavaa että blogilleni löytyy lukijoita, vaikkei aihe itsessään ole kovin "seksikäs".

    Asunnon hinnan määrittely on ainakin itselleni aika helppoa, koska seuraan markkinoita sen verran tiiviisti ja olen keskittynyt hyvin pienelle alueelle. Paljastettakoon, että kaikki sijoitusasuntoni sijaitsevat muutaman sadan metrin säteellä toisistaan. Eli uskallan sanoa, että minulla on aika hyvä käsitys alueen hintatasosta. Ja kun sitten välillä huomaa, että on markkinoille tulee asunto, jonka myyjällä ei ole oikeaa käsitystä "oikeasta" hintatasosta, vaan hinnoittelee asunnon selkeästi alihintaiseksi, on tuolloin aika iskeä kiinni. Välillä taas näkee aivan poskettomia hintapyyntojä, mutta aika usein käy sitten niin että niissä hintapyynnöt laskevat jonkin ajan kuluttua järjelliselle tasolle.

    Vuokran määrityksessä pätevät markkinavoimat. Ainakin Helsingin alueella pikkuyksiöiden kipukynnys kantakaupungin alueella on siinä 600-700 euron kieppeillä. Kaupungin sosiaalitoimen maksamat vuokrat tuntuvat aika hyvin määrittävän markkinavuokratason...! En tiedä, toimiiko tämä yhtälö muissa kaupungeissa näin. Jos olet aloittamassa asuntosijoittamista, yksi hyvä keino saada sekä hinta- että vuokratasot selville on surffailu oikotie.fi:ssa ja etuovi.com:ssa, niistä saa helposti paljon ajantasaista tietoa.

    VastaaPoista