perjantai 5. huhtikuuta 2013

Osinkotuloja vai vuokratuloja?

Viime viikkojen osinkoverosekoilu ei varmaan ole mennyt keneltäkään blogin lukijoista ohi. Ensin hallitus teki verouudistuksen, jota suurin osa  ministereistä ei edes ymmärtänyt tekevänsä, ja nyt sitten korjailtiin "valuvikoja". Lopputuloksena yhteisövero alenee 24,5 prosentista 20 prosenttiin, mikä sinällään on hyvä juttu, mutta epäilen kovasti veroalen vaikutusta työpaikkojen lisääntymiseen. Vastaavasti taas osinkoverotus piensijoittajien osalta kiristyy. Alkuperäisen ehdotuksen mukaan kaikki pörssiosakkeista saadut osingot olisi verotettu kokonaisuudessaan pääomaveroprosentin mukaisesti, mikä olisi ollut käsittämätön kiristys ja isku vasten kansankapitalismin kasvoja. Kahden viikon sähläyksen ja ilmeisen kovan painostuksen jälkeen hallitus avasi päätöksensä ja muutti sitä osinkojen osalta. Nyt osinkoverotus nousee "vain" 4,5 prosenttiYKSIKKÖÄ alimmillaan n. 25,5 prosenttiin.

Piensijoittajat eivät koskaan tässä maassa ole olleet mitenkään erityisesti valtaapitävien suojeluksessa, ja tämä viimeisin päätös jatkaa samalla linjalla. Mitä enemmän osinkotulojen verotusta  kiristetään, sitä houkuttelevammaksi muut sijoitusmuodot muuttuvat. Vuokratulojen 30 prosentin verotus vaikuttaa melkein kohtuulliselta, jos sitä verrataan pörssiosakkeiden osinkotulojen kokonaisverotukseen, joka ylittää jo reilusti 40 prosentin rajan. (yrityksen maksama 20% ja osingonsaajan maksama 25,5%). Ei siis ihme, jos moni aiemmin pörssiosakkeisiin rahansa sijoittanut alkaa vilkuilemaan asuntosijoittamiseen päin. Kun yhtälöön lisätään vielä asuntojen hintakehitys kasvukeskuksissa ja verrataan sitä osakemarkkinoiden epävarmuuteen, veikkaan että näemme tulevaisuudessa lisää asuntosijoittajia.

Kansantalouden kannalta on tietysti ikävää, että pörssiosakkeisiin sijoittamisesta tehdään kannattamatonta. Asuntosijoittamisella ei niitä kaivattuja uusia työpaikkoja luoda. Mutta yksityisen sijoittajan tehtävänä ei voi olla hyväntekijänä oleminen, vaan oman omaisuutensa kasvattaminen. Poliitikoilla on vastuu sijoitusympäristön toiminnasta verotuksen avulla, ja ainakin nykyinen hallitus linjaa hyvin selvästi, mihin sijoittajan tällä hetkellä kannattaa rahansa ohjata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti