keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Koti, sijoituksista suurin

Tammi- ja helmikuukin ovat menneet ihan vilahduksessa, vuokra-asuntorintamalla on ollut hiljaista, mitä nyt yhden asunnon liesi toimii kuulemma hieman heikosti. Olin vuokralaiseen yhteydessä koskien vuokrasopimuksen jatkoa (sopimus on katkolla maaliskuun alussa), ja kun sitten kysyin, onko kaikki toiminut niinkuin pitäisi, tuli tuo reistaileva lieden uuni esiin. Eli varmaan lieden ostoon tässä on ryhdyttävä.

Mutta on tässä ollut jännitystä asuntoihinkin liittyen; olen löytänyt itselleni uuden kodin! En ole mitenkään aktiivisesti ollut ostajana liikenteessä, silloin tällöin olen käynyt asuntoesittelyissä kun joku mielenkiintoinen kohde on osunut kohdalle. Nykyisessä kodissani ei varsinaisesti ole mitään vikaa, mutta tilojen jakautuminen asunnossa ei ole minulle kaikista optimaalisin. Ja 1930-luvun talon "äänieristeet" (heh-heh) ovat välillä kiukuttaneet, mutta muuten olen viihtynyt hyvin kodissani. Omaa asuntoahan ei voi ihan puhtaasti edes pitää sijoituksena, ja jotkut hardcore asuntosijoittajat ovat sitä mieltä että omistamassaan asunnossa ei kannata asua, vaan on järkevämpää olla vuokralla. Olen itse kuitenkin aikalailla koti-ihminen, enkä haluaisi enää tässä iässä asua vuokralla, joten minulle omistusasunto on ainoa vaihtoehto.

Viime viikon loppupuolella kuitenkin kolahti ja kovaa. Surffailin oikotie.fi:ssa ja selailin kohteita vakiopostinumeroalueiltani (minulla on n. 10 postinumeroa joiden kohteita selaan), ja eikös sieltä osunut silmään pienehkö neljän huoneen asunto juuri putkiremontoidusta talosta pienen puiston reunalta. Otin heti yhteyttä välittäjään ja tilasin itselleni kohteen asiakirjat sähköpostilla. Kun niitä ei kuulunut seuraavaan päivään mennessä, soitin välittäjälle ja kysyin mikä maksaa. Oikotien kautta lähetetyt viestit kuulemma menevät eri postilaatikkoon..! No, sain asiakirjat, tutkin ne läpi ja totesin kohteen edelleen kiinnostavaksi, joten otin heti pankkiin yhteyttä keskustellakseni rahoituskuvioista. Sain ajan seuraavalle päivälle, eli nopeasti meni. Sovin myös välittäjän kanssa esittelyn asuntoon ja se järjestyi heti saman päivän iltana.

Lievää jännitystä tuntien sitten menin esittelyyn....ja BOOM! Asunto kolahti heti myös livenä! Talo on rakennettu 1960-luvun alussa ja oli kylpyhuonetta ja wc:tä lukuunottamatta lähes alkuperäisessä kunnossa. Keittiö oli jossain vaiheessa uusittu, mutta muuten asunnon 60-luvun piirteet olivat näkyvillä. Pohjaratkaisu oli kuin tehty minulle. Yksi seinä vaatisi purkamisen, mutta muuten asuntoon riittäisi keittiön ja pintojen uusiminen. Yay! Esittelyssä oli kanssani toiset asiakkaat, nuorehko pariskunta pienen lapsen kanssa, mutta he poistuivat (onneksi!) aika nopeasti. Mutta minä olin myyty. Poislähtiessäni vatsassa kupli mukavasti...

Tapaaminen pankin kanssa oli tyypillinen OP-Pohjola tapaaminen; olen ollut saman pankin ja konttorin asiakas 24 vuotta, ja joka kerran konttorissa asioidessani (pari kertaa vuodessa) asiakkuuteni alkaa aina nollasta henkilöllisyyden tarkistamisella...call me nobody! =) Kävimme läpi ajatukseni koko kuviosta, varallisuuteni, velkani ja tuloni. Asiaa hoitava virkailija lupaili vastausta "ensi viikon alkupuolelle". Heti pankki visiitin jälkeen olin sopinut uuden käynnin asunnolle ja tein kohteesta tarjouksen. Lähdin tarjoamaan n. 13% alle pyydetyn myyntihinnan joka oli mielestäni selkeästi liian kallis. Tarjoukseen jätettiin vielä takaportiksi lainaehto, eli pankin aamen rahoituskuvion suhteen.

Itse hintaneuvotteluprosessi meni jouhevasti viikonlopun aikana, ja tiistaiaamuna hyväksyin myyjien antaman vastatarjouksen-vastatarjouksen. Lopullinen hinta oli mielestäni kohtuullinen, ei kuitenkaan missään tapauksessa halpa. Mutta asunto oli juuri sellainen mitä olen hakenut. Nyt tätä kirjoittaessani elän edelleen epätietoisuudessa rahoituksen suhteen...toivottavasti pankki saa päätöksen aikaan luvatusti alkuviikosta, keskiviikko voidaan varmaan vielä laskea alkuviikoksi. Katsotaan miten äijän käy...

8 kommenttia:

  1. Lähes voi siis jo onnitella uudesta kodista ja vanha koti menee varmaan vuokralle.

    VastaaPoista
  2. Hienoa! Toivottavasti järjestyy. Kaipaatko juttuvinkkiä? Minua kiinnostaisi kuulla vuokra-asuntojen raha ja vero liikenteestä. Miten olet järkkäillyt asiat? Onko sinulla erillinen tili jonne vuokrat maksetaan ja lyhennykset otetaan? Tarkastatko joka kuukausi, että vuokrat on maksettu? Jääkö vuokrista rahaa ja sijoitatko niitä tai meneekö säästöön? Miten verot maksetaan käytännössä. Tuleeko lasku vuoden lopussa/lasketko itse verot? Miten kotitalousvähennykset, saako niitä tehdä loputtomasti? Kaikki tämä on varmasti infoa jonka voisin kaivaa netistä, mutta kontekstisidonnaisesti tästä olisi hauskaa kuulla, jos vain viitsit asiaa valaista... Olen itse näistä aivan ulalla.

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Typot pois, ja uudestaan:
      Peesaan Tainaa, itseäni kiinnostaisi myös kaikki yllä kuvattu. Ja onnittelut uudesta asunnosta! (tosin jätetään myös onnitteluihin lainaehto :))

      Poista
  4. Oho, olipa tänne tullut paljon kommentteja, kiitos niistä! Joo, vielä jännäillään miten asunnon kanssa käy, huomenna on torstai, ehkä OP-Pohjola laskee sen vielä alkuviikoksi...! Aika piinaavaa...

    Talousahdinko, taidan olla sen verran köyhä (vielä =) !) että nykyinen asunto lähtee myyntiin jos tämä uusi kuvio toteutuu.

    Ja Tainalle & Junnulle kiitokset vinkistä aiheiden suhteen, tiedänpä mistä seuraavaksi kirjoitan...välillä on vähän vaikea keksiä aiheita, joten palautteenne oli hyvä. Palailen näihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä mitään! Blogiasi on todella kivaa lukea, koska tuntuu että opin aina vähäsen. :) Sitten muuten vakuutusasiat kiinnostaisi kanssa... :)

      Poista
    2. Onko sulla jotain ohjearvoa sun 'sijoitetun pääoman tuotolle', jos nyt ei oteta huomioon asunnon arvon nousua? Itse kun ajauduin 'vahingossa' asuntosijoittajaksi, niin mun asunnossa (Alppila, Hki) se huitelee jossain ~4,5 kieppeillä (en jaksa tarkistaa tarkkaa lukua). Ts. millaisia lukuja sitä kannattaisi metsestää, jos _oikeasti_ yrittäisi saada sijoitusasuntoa. (Tuli siis ostettua asunto, jota en nyt enää tarvitsekkaan. Ja tarjouskaupalla hinta vähän nousi, kun sijainille annoin paljon arvoa; lähellä työpaikkaani ja vieressä iso (alppi-)puisto). Kiitoksia vastauksesta jo etukäteen =)

      Poista
  5. Junnu, nyrkkisääntönä asuntosijoittamisessa voi varmaan pitää viiden prosentin tuottovaatimusta. Kanta-Helsingissä, johon Alppila kuuluu, on aika vaikea päästä tämänhetkisillä asuntojen hinnoilla tuohon viiteen prosenttiin, eli siihen nähden tuo mainitsemasi 4,5% on ihan kohtuullinen. Tuottoprosentin laskemisessakin on (ainakin) kaksi koulukuntaa, joista toinen käyttää vertailuhintana asunnon hankintahintaa ja toinen nykyarvoa. Hankintahinta on mielestäni selkeämpi, koska se tiedetään aina 100% varmuudella toisin kuin asunnon nykyarvo, joka perustuu aina myyntitilastoihin ja markkinoilla oleviin kohteisiin. Molemmissa malleissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi..?

    VastaaPoista