tiistai 21. lokakuuta 2014

Kun tuntematon soittaa...

Lauantai-ilta. Rauhallinen koti-ilta, kynttilöitä, hyvää ruokaa. TV:n katselua oman sohvan syleilyssä. Kello lähestyy puolta yötä. Puhelin soi, tuntematon puhelinnumero.

-"Asuntosijoittaja", vastaan
-"...Hei, haloo...Oletko Herra Asuntosijoittaja...", kuulu puhelimesta
-"Joo, kyllä olen", vastaan hämilläni
-"Aah, ihanaa, onneksi vastasit, olen Neiti Vuokralainen, Asunnosta 1", sanoo huojentunut ääni

Tässä vaiheessa mielikuvitukseni saa siivet ja vatsanpohjasta kirpaisee, kun mietin, mikä katastrofi asunnossa on tapahtunut. Rikkimennyt vesiputki, joka puskee vettä asuntoon kovalla paineella? Kaasuhellan sytyttämä tulipalo? Yläkerran asunnosta lattia romahtanut? Samalla kun kelailen eri kauhuskenaarioita mielessäni, kuulen kuinka vuokralaiseni kertoo huojentuneena, että hänellä on vieraita kylässä istumassa iltaa, ja kun seurue oli lähtenyt ulos tupakalle, olivat asunnon avaimet jääneet sisään ja nyt herrasväki oli jumissa rappukäytävässä. Ja syy miksi puhelu tuli tuntemattomasta numerosta, oli se, että vuokralaisen oma puhelin oli jäänyt lukkojen taakse asuntoon. Ja nyt kaivattiin toimintaohjeita, miten toimia.

Ensihuojennnuksen jälkeen minua alkoi hymyilyttää, ja lupasin hätääntyneelle Neiti Vuokralaiselle, että tulen päästämään heidät pinteestä. Taas hyvä muistutus miksi on hyvä, että sijoitusasunnot ovat lähellä omaa kotia; on helppoa lähteä hoitamaan asioita kun on tarve. Ja hyvä muistutus myös siitä, että vuokranantajan kannattaa AINA pitää yhdet avaimet omistamaansa asuntoon. Säästin vuokralaiseltani pitkän pennin kun hänen ei tarvinnut kutsua lukkoseppää avaamaan ovea (taloyhtiön talonmies sattui olemaan lomalla), lisäksi sain hänet ikuisesti kiitolliseksi ritarillisella eleelläni!. Mutta episodin ehkä tärkein muistutus on se, että vuokranantajan on syytä tasaisin väliajoin tarkistaa, että vuokralaisella on voimassa oleva kotivakuutus vastuuvakuutuksella. Vuokralaista voi pyytää kerran vuodessa lähettämään kopion voimassa olevasta vakuutuskirjasta. Kun vakuutukset ovat ajan tasalla, voivat sekä vuokralainen että vuokranantaja nukkua yönsä hyvin, eikä vuokranantajan tarvitse saada sydänkohtausta jos vuokralainen soittaa yllättäen.

2 kommenttia:

 1. Vuokranantaja voi maksaa itse vuokralaisen kotivakuutuksen, oikeusturvavakuutuksen ja vastuuvakuutuksen.
  Vakuutus vuokralaisen nimiin tietenkin.
  If.fi.
  Helppoa nettipankkitunnuksilla.
  Kuukausivuokra nousee 5€ ja vakuutus on varmemmin voimassa.

  Kotivakuutus korvaa mitä korvaa.
  Vastuuvakuutus korvaa vessanpöntön särkemisen lisäksi myös vuokralaisen polkupyörällä törmäilyt ym.  VastaaPoista
 2. Tartsani, kiitos kommentista, En ole tullut tätä itse edes ajatelleeksi!

  VastaaPoista