tiistai 28. huhtikuuta 2015

Elämäni vaivattomin asuntokauppa

Floridan asunto numero 2 läpäisi kuntotarkastuksen lähes puhtain paperein; ilmastointilaite kannattaisi huollattaa, ja parvekkeella olevan kattotuulettimen käyttökytkimet oli tarkastajan mielestä kytketty toimimaan epäloogisesti "it doesn't make any sense to me!", mutta muita löydöksiä ei tullut. Tosin itse kuntotarkastus jäi osaltani käytännössä näkemättä, sillä vietin samana päivänä tuskalliset neljä ja puoli tuntia paikallisessa verotoimistossa...ja täytyy sanoa että ainakin palvelun laadussa ja osaamisessa suomalainen verotoimisto kyllä voittaa luvuin 2-0. Mutta oppia ja kokemusta tuli taas rutkasti. Kuntotarkastus asunnolla oli aikaistunut puolella tunnilla, joten pääsin paikalle siinä vaiheessa kun oli aika maksaa 295$ lasku tarkastuksesta. 

Koska oma aikatauluni on tänä keväänä ollut lievästi sanottuna infernaalinen ja täynnä jatkuvia muutoksia eri menojen suhteen, en edes yrittänyt löytää kalenterista aikaa asuntokaupan clousaamiselle paikan päällä Amerikassa, vaan sovimme välittäjän kanssa että koko homma tehdään etänä. Title company lähettäisi kaikki asiakirjat sähköpostitse, minä tulostaisin ja allekirjoittaisin ne, ja sen jälkeen lähettäisin ne FedExillä tai vastaavalla takaisin title companylle. Ok, nice and simple. Koska Amerikasta paluuni ja seuraavan työmatkan väliin jäävä aika oli varsin lyhyt, koko homman olisi syytä toimia kuin junan vessa. Pitkään jenkkien kanssa bisnestä tehneenä minulla oli hieman pelkoja että pelaisiko kaikki tämän lyhyen aikataulun puitteissa. Hyvin se meni.

Title company oli tässä tarinassa se junan vessa, sain sieltä selkeät ohjeet maksutilistä jonne kauppahinta siirrettiin ja rahat tulivat perille ennätysnopeasti, kahdessa päivässä. Sain hyvissä ajoin kaikki loppulaskelmat itselleni tarkastettavaksi ja kaikki näytti olevan sovitusti. Varsinainen closing oli sovittu tämän viikon maanantaille ja kuin nakutettu, sain sähköpostin heti Amerikan aamuna, Suomen iltana, jossa oli kaikki asiakirjat ja ohje allekirjoittaa ne ja lähettää koko pinkka takaisin sähköpostilla yhdessä passikopion kanssa. Ei siis kuriiria? Ei, sähköposti riittää, sain vastaukseksi. Tämähän meni vielä helpommin kuin olin arvellut! Hetki sen jälkeen kun olin lähettänyt allekirjoitetut asiakirjat, sain jo viestin että myyjä oli käynyt allekirjoittamassa oman osuutensa papereista ja tuonut kaikki avaimet. Kauppa oli syntynyt, congratulations! 

Kymmenen minuuttia myöhemmin kiinteistönvälittäjä-managerini Justin soitti minulle. "Boy, do I got good news or what!!?" hän kyseli tohkeissaan. No mitä, ihmettelin. Joo, Justinilla oli jo asuntooni halukas vuokralainen, vanhempi pariskunta jotka molemmat työskentelevät lääketeollisuuden palveluksessa. Häh, asunto on ollut omistuksessani ehkä vartin ja nyt on jo vuokralaiset tarjolla? How on earth, kyselin hämmästyneenä. No, Justin tehokkaana oli laittanut pyörät pyörimään heti kuntotarkastuksen jälkeen ja ilmoitus nettiin oli ilmestynyt jo seuraavana päivänä. Tehokkaana hän oli järjestänyt asunnossa jo näyttöjäkin. Ei ehkä menisi ihan joka paikassa läpi moinen, asunnosta ei ole edes tehty kauppoja kun jo välittäjä on vuokraamassa sitä eteenpäin. Lisäksi olimme Justinin kanssa alustavasti puhuneet vuokrapyynnöstä, mutta hän oli pannut vuokraan vielä 75$ enemmän kuin mistä puhuimme. Ei kai tässä voi kun olla tyytyväinen, jos tämä nyt menisi koko homma näin sujuvasti. Vaikka hieman kyllä edelleen hirvittää se, että Justin toimi jo näin pitkälle ennen kaupantekoa, tiedä vaikka tässä vielä joudutaan molemmat oikeuteen jostain "breaking and entering"-pykälästä. Jännitystä elämään! Toivotan Riemukasta Vappua kaikille blogin lukijoille, palataan asiaan ensi kuun puolella, on täällä kotimaan asuntosijoituksissakin ollut tapahtumarikasta, ainakin yhden blogikirjoituksen verran.

3 kommenttia:

 1. Onnittelut uudesta kämpästä! Mahtavalta tuo touhu kuulostaa varsinkin kun itsellä ei rohkeus riittäisi lähteä noilla markkinoilla. Seuraavia kuulumisia odotellessa...

  VastaaPoista
 2. Terve P.Ohatta,

  Ja kiitokset onnitteluista, kyllä sitä onneakin näissä bisneksissä tarvitaan. Oma näkemykseni on, että avain menestykseen USAssa toimittaessa on aluetuntemus, täytyy tietää mistä ja mitä ostaa. Itsellä tilannetta helpottaa suuresti se että Länsi-Florida on tuttua seutua jo n. 15 vuoden ajalta ja onpa siellä tullut asuttuaan joskus, eli omaa paikallistuntemusta voi käyttää hyödykseen.

  VastaaPoista
 3. Onnea uudesta! Meillä on asunnon kuntotarkastus edessä. Asuntokauppoja täälläkin siis tehdään, toki Suomen puolella. Mielenkiintoista kuulla, kuinka hommat hoituvat sielä toisella rannikolla. Tsemppiä!
  https://kuivatalo.fi/kuntotarkastus/

  VastaaPoista