maanantai 30. lokakuuta 2017

Edellisen kyselyn tulokset ja uusi kysely

Blogini oikeassa reunassa on aina jokin kysely, jossa kyselen säännöllisen epäsäännöllisesti lukijoiden mielipiteitä erinäisiin asioihin. Viimeisimmän kyselyn vastausaika on jo mennyt aikoja sitten umpeen, joten nyt on hyvä aika ottaa kyselyn tulokset esille ja analysoida niitä hieman.

Kyselyn kysymys kuului: Vuokraisitko asunnon maahanmuuttajalle? Vastauksia tuli yhteensä 60, ja alla on vastauksien jakauma:

Kyllä, ehdottomasti!
  7 (11%)
 
Kyllä, mutta vain kehittyneistä maista tulleille.
  8 (13%)
 
En tiedä, hankala kysymys.
  15 (25%)
 
En, pelkään mahdollisia ongelmia.
  20 (33%)
 
En missään tapauksessa!
  10 (16%)
 

Suurin osa, eli 33% vastaajista ei vuokraisi omistamaansa asuntoa, lähinnä varmaan ongelmien pelossa. Muutenkin vastaajat olivat aika nihkeitä ajatukselle ulkomaalaisesta vuokralaisesta, alle neljännes vastaajista voisi suoralta kädeltä vuokrata ulkomaalaiselle. Avain tässä on lienee se, millaisesta kulttuurista vuokralainen tulee. Muista länsimaista (kehittyneistä maista) tulleet vuokralaiset sopeutunevat suurelta osin suomalaiseen asumismuotoon aika helposti. Mutta jos vuokralainen tulee maasta ja kulttuurista, jossa esim. kylpyhuoneen ja wc:n käyttö on vieras konsepti, voi edessä olla hankaluuksia, jotka pahimmillaan tulevat kalliiksi vuokranantajalle erilaisten vauriokorjausten muodossa. 

Tiedän vuokranantajia, jotka vuokraavat asuntojansa sosiaalitoimen kautta näille kaikista haastellisimman taustan omistaville vuokralaisille, sillä periaatteella että jos asunto menee vuokralaisen toimesta huonoon kuntoon, maksaa sossu asuntoon mahdollisesti tarvittavat korjaukset. Näiden vuokralaisten houkuttelevuutta asunnonomistajalle lisää vuokranmaksun varmuus. Kun yhteiskunta kustantaa vuokran, ei sen saamista tarvitse jännittää samalla tavalla kuin itse vuokransa maksavan henkilön. Onko tämä sitten hyvä tapa vuokrata vai ei, sen päättäköön jokainen itse.

Itse olen vuokrannut omistamiani asuntoja ainakin unkarilaisille, romanialaisille, virolaisille ja amerikkalaisille vuokralaisille, jotka kaikki ovat olleet joko töissä tai eläkkeellä, ja täytyy sanoa, että omat kokemukseni olivat erittäin rohkaisevia. Vuokrat tulivat ajallaan, ja vuokrasuhteiden päätyttyä asunnot olivat aina hyvässä kunnossa.

Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille, uusi kysely aukeaa aivan kohta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti