maanantai 30. heinäkuuta 2018

Vuokralaistuskaa

Vähän taustaa: olen mielestäni ollut erittäin onnekas asuntosijoitusteni kanssa kaikki nämä vuodet, joina olen toiminut asuntosijoittajana. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, minulla ei koskaan ole ollut yhdessäkään asunnossa yhtään tyhjää kuukautta, jolloin asunto ei olisi tahkonnut tuottoa. Silloin tällöin pidin yhtä asuntoa tietoisesti vuokraamatta kun käytin sitä itse Suomen lomilla ulkomailla asuessani, mutta muuten olen voinut ylpeillä 100% käyttöasteella. Tämä taitaa nyt muuttua.

Kuten viime kuussa kirjoitin, Floridan toisesta vuokrakohteesta oli vuokralainen lähdössä kesäkuun lopussa, ja ajatuksenani oli tehdä asunnossa hieman pintaremonttia ja laittaa se vuokralle heinäkuun puolivälistä alkaen. Asunto olikin vuokralaisen jäljiltä yllättävän hyvässä kunnossa, eikä sitä tarvinnut sen kummemmin remontoida, joten sovimme kiinteistömanagerin kanssa että asunto laitetaan heti vuokrattavaksi. Floridan vuokra-asuntomarkkina käy kuulemma edelleen kuumana, joten asunnon pitäisi mennä vuokralle helposti, varsinkin kun vuokra asetettiin kohtuullisen maltilliselle tasolle. Alun perin manageri oli (minulta kysymättä) nostanut vuokrapyyntöä 50 dollarilla, joten pyysin häntä laskemaan vuokrapyynnön takaisin alkuperäiselle tasolle. Näin tehtiin.

Kesäloma sujui hyvin Floridan helteissä ja paluu Suomen helteisiin tuli taas nopeasti. Palattuani kotiin odottelin tietoa asunnon vuokrauksesta. Ei viestejä. Kun pariin viikkoon ei kuulunut mitään, lähetin sähköpostia managerille. Tulijoita kuulemma olisi, mutta koska HOA rules (taloyhtiön yhtiöjärjestystä vastaava asiakirja) kieltävät lemmikkieläiment vuokralaisilta, ei vuokralaista löydy. WTF? Asunto on ollut kahdesti aiemmin vuokrattavana, eikä vuokralaisen löytämisessä ole koskaan mennyt viikkoa pidempään.Koska haluan saada asunnon nopeasti vuokralle jauhamaan tuottoa, pyysin manageria alentamaan vuokraa 60 dollarilla alkuperäisestä pyynnöstä. Nyt asunto varmaan menee nopeasti vuokralle...?! Eipä ole mennyt.

Nyt olen odottanut uuden vuokralaisen löytymistä alemmalla vuokralla puolitoista viikkoa tuloksetta. Olin tänään yhteydessä manageriin, ja kysyin missä mennään. Kuulemma yksi potentiaalinen vuokralainen olisi ollut mutta "...we had to deny her because of her rental history and also she was charged with some mis-demeanor's with drug related, but not convicted" Joo, ei!Miten tämä nyt voi olla näin vaikeaa? Mietin juuri, että pitäisikö vuokraa laskea edelleen vaikka satasella jotta uusi vuokralainen löytyisi, vai mitä tässä pitäisi tehdä. 

Ja kirsikkana vuokralaistortun päällä, arvatkaas mitä...? Asunto ykkösen vuokralainen sanoi itsensä irti tänään, joten uutta vuokralaista etsitään nyt siis kahteen kohteeseen. Hoh-hoijaaa! Stay tuned for next episode...

2 kommenttia:

  1. Harjoitan osakesijoittamista (salkku 168k€) ja asuntosijoittamista (myin juuri pari asuntoa, jäljellä vielä 2 omaa ja yksi 1/2 -omistettu) ja blogisi vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta. Katselin joskus taalan kurssin ollessa luokkaa 1,5 myös Floridan "aleista" puolitosissani asuntoa ja silloin muistaisin yhdeksi haasteeksi nousseen korkeiden vuosittaisten kiinteistöverojen (perustuvat jotenkin rakennuksen arvoon tms), onko muistikuvani oikea eli kiinteistöveron omainen vuosittainen maksu on melko korkea Floridassa?

    VastaaPoista
  2. Moi, kiitos viestistäsi ja terveiset Floridasta! Kyllä, asia on juuri niinkuin muistelet, Floridassa maksetaan condoista kiintestöverot suoraan verottajalle. Ja vero lasketaan vuosittain asunnon verotusarvon mukaan. Tämä on tietysti asuntosijoittajalle sellainen kulu, joka pitää huomioida tuottoprosentteja laskiessa.

    VastaaPoista