lauantai 9. tammikuuta 2021

Hei, hei 2020, tervetuloa 2021 ja asunto Ysi!

Moni varmaan jättää vuoden 2020 unholaan varsin mielellään, sen verran pahoin Covid-19 pandemia sekoitti maailman. Asuntosijoittajan näkökulmasta viime vuodesta selvittiin loppujen lopuksi yllättävän pienillä vaurioilla, suurin henkilökohtainen takaisku on tullut USA:n rajojen kiinnimenosta viime vuoden keväällä. Floridan bisneksien hoito on nyt täysin autopilotilla paikallisen property managerin hoitaessa juoksevia rutiineja. Tunnustan; kaipaan kovasti Floridan visiittejä jotka ovat nyt siis toistaiseksi tauolla. 

Suomen päässä viime vuosi oli täynnä uutta. Keväällä salkkuun tuli uudehko Espoossa sijaitseva kaksio, joka vuokrattiin tuttavaperheen äidille kodiksi. Syksyllä ostimme yhdessä yhtiökumppanini kanssa Vantaalla sijaitsevasta 1970-luvun kerrostalosta toisen kerroksen kaksion, johon tehtiin keittiöremontti ja sen jälkeen vuokrattiin yhdelle remonttimiehistä. Kätevää! Ja kuten otsikko enteilee...kyllä, viime vuoden puolella salkkuun löysi tiensä kolmaskin uusi kohde! Aikamoinen vuosi siis!

Yhdeksännen asunnon, eli ysin, osto oli aikamoista sattuman kauppaa. Eräänä marraskuun sunnuntaina selailin huvikseni oikotieltä myytäviä yksiöitä. Asunto nelosesta oli juuri hyväksytty ostotarjous, ja mietiskelin, mitä vapautuvalla pääomalla tekisin. Huomasin Espoossa kohtuullisella hinnalla myynnissä olevan 25m2:n kokoisen yksiön vuonna 2016 valmistuneessa rivitaloyhtiössä. Kohteen hinnasta noin 40% oli yhtiölainaa, jonka lyhennykset sijoittajaystävällisesti tuloutetaan taloyhtiön kirjanpidossa, joten asuntosijoittajana pääsisi nauttimaan hieman "veroetua" (jonka poistamista nyt mietitään, eli jos haluat näyttää kantasi tuloutetun pääomavastikkeen vähennyskelpoisuuden puolesta jatkossakin, käy allekirjoittamassa addressi tästä klikkaamalla. ) yhtiölainan lyhennysten verovähennyksen muodossa. Eli omasta näkökulmastani aika mielenkiintoinen kohde. Koska asunnossa oltiin järjestämässä yleistä esittelyä vielä saman sunnuntain iltana, soitin yhtiökumppanilleni ja kysyin, kiinnostaisiko häntä lähteä mukaan makutuomariksi, ja tottahan toki hän oli valmis tulemaan mukaan.

Menimme paikalle hyvissä ajoin ennen esittelyn alkua, jotta ehdimme hieman kävellä itsellemme vähemmän tutulla pientaloalueella. Kaiken kaikkiaan alue vaikutti rauhalliselta, keskiluokkaiselta alueelta, joka ei mitenkään poikennut lukuisista muista pääkaupunkiseudun lähiöistä. Esittelyajan lähetyessä tunnelma tiivistyi muiden kiinnostuneiden saapuessa paikalle. Loppujen lopuksi paikalla oli kymmenkunta asiakasta, mikä taitaa olla ihan normi näinä päivinä tämäntyyppisissä kohteissa. Kun välittäjä lopulta saapui paikalle, pyysi hän kaksi seuruetta kerrallaan sisään huoneistoon muiden odottaessa parijonossa pihalla. 

Pääsimme toisessa ryhmässä sisään ja katsastimme asunnon varsin nopeasti. Asuinhuone, jonka huonekorkeus nousi parhaimmillaan neljään metriin, tilava kylpyhuone ja erillinen ulkovarasto, ei hassumpaa! Koska asiakkaita oli paikalla niin paljon, kiitin välittäjää esittelystä, ja totesin palaavani asiaan, mikäli aihetta olisi. Olimme molemmat yhtiökumppanini kanssa samaa mieltä kohteen soveltuvuudesta sijoitussalkkuun. Koska asunto oli valmiiksi jo vuokrattu, ei vuokralaisen hakemiseen tarvitsisi käyttää aikaa. Samalla aloimme miettimään mahdollisuutta ostaa asunto yhteisen yrityksemme nimiin. Netin asuntosijoitussivustot pursuavat keskusteluja siitä, kannattaako asunto ostaa omiin vai yrityksen nimiin, enkä oikein ole saanut selvyyttä, onko jompikumpi malli selkeästi edukkaampi kuin toinen. Pallottelimme tätä ajatusta hetken aikaa, ja lopulta päädyimme siihen, että voismme ostaa kohteen yrityksemme sijoitussalkkuun. 

Otin yhteyttä välittäjään ja pyysin häntä lähettämään kohteen asiakirjat. Kun olin käynyt ne läpi ja todennut niiden olevan kunnossa, tein välittäjän kanssa sähköisen ostotarjouksen saman tien muutaman tonnin alle pyydetyn hinnan. Kohteesta kiinnostuneiden määrästä johtuen kovin isoihin alennusprosentteihin ei kannattanut tuudittautua, mutta ajattelin että nopeudella ja ehdottomalla tarjouksella voimme peitota muut potentiaaliset ostajat. Ostotarjouksen voimassaoloaika laitettiin seuraavan päivän puoleen päivään, joten myyjän tulisi reagoida kohtuullisen nopeasti.

Seuraava päivä tuli ja...ding, ding, ding! Myyjä hyväksyi hieman tingityn ostotarjouksemme sellaisenaan! Sen jälkeen asiat etenivät vauhdikkaasti. Saimme kaupanteon järjestymään jo seuraavalle viikolle, jolloin kaupat tehtiin asunnosta ja mukana tulleesta autopaikkaosakkeesta. Eli nyt sijoitussalkussa on ensimmäinen yrityksen kautta omistettu sijoitusasunto (ja autopaikka). Soitin kaupan jälkeen vuokralaiselle esittäytyäkseni ja kävimme läpi käytännön asiat vuokrasuhteeseen liittyen. Vuokralainen ei käytä autopaikkaa, joten sen vuokraaminen on vielä edessä. Toivon mukaan taloyhtiössä on joku, joka haluaa sen sopuhintaan vuokrata. 

                                          Asunto Ysi!

Tässä uusimmat päivitykset Asuntosijoittajalta. Haluan toivottaa oikein hyvää alkanutta uutta vuotta 2021 kaikille blogin lukijoille, pysytään terveinä ja tehdään tästä vuodesta vielä parempi asuntosijoitusvuosi! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti