lauantai 4. joulukuuta 2021

Dubai, osa 2

Palataanpa täältä itsenäisyyspäivän aatonaaton pimeydestä vielä hetkeksi juhannuksen kesäisiin tunnelmiin. Palattuani Dubaista kotiin, pyörittelin näkemieni kohteiden plussat ja miinukset mielessäni läpi. Aavikon laidalla sijaitseva "lähiökohde" tippui ensimmäisenä kisasta ihan sijaintinsa vuoksi...liian kaukana. Banyan Treen korkea hinta ja isojen teiden läheisyys tipauttivat sen myös pois, eli jäljelle jai kaksi Dubai Downtown/Business Bayn kohdetta, joista toinen oli juuri valmistunut ja toinen valmistumassa. Olen aina ollut huono ostamaan asuntoja pelkkien havinne- ja pohjakuvien perusteella, mutta niin vain kävi, että tällä kerralla vaaka kääntyi lopulta Business Bayn rakenteilla olevan kohteen puolelle. Sijainti lähellä Burj Khalifaa ja Dubai Mall-ostoskeskusta, sekä rakentajan tarjoama insentiivi maksaa asunnon rekisteröintimaksu sinetöivät päätöksen. 

Juhannuksen aikana tutkin kohteen myynnissä olevat huoneistot ja päädyin kuudennen kerroksen huoneistoon, jossa oli iso olohuone-keittiöyhdistelmä, makuuhuone, kylpyhuone ja kaksi parveketta...nice! Paitsi että homma ei mennytkään ihan suunnitelmien mukaan maaliin! Kun juhannuksen jälkeen olin yhteydessä kiinteistönvälittäjään, kertoi hän että kuudennen kerroksen kohde olikin varattu juuri juhannuksen aikana. Note to self: koko maailma ei ole suljettuna Suomen juhannuksena! No, ei auttanut kuin toipua tappiosta ja katsoa mitä muita vaihtoehtoja oli vielä jäljellä. Tämä kohde tuntui myyvän nopeasti, sillä moni ennen juhannusta tarjolla olevista huoneistoista oli kadonnut inventaariosta juhannusviikonlopun aikana. Välittäjä lähetti viestin että kakkoskerroksen vastaavasta kaksiosta oli tullut peruutus, joten se olisi nyt tarjolla. Päätin tarttua tähän, koska pohjaratkaisu kaksine parvekkeineen oli mielestäni talon paras, ja sen lisäksi näistä asunnoista pitäisi olla hyvät näkymät kanaalille.

Manasin omaa hitauttani, mutta välittäjä vakuutteli (tietysti!), että myös kakkoskerroksesta on kivat näkymät sekä uima-allasalueelle että kanaalille. Rakennuksen neljä alinta kerrosta on varattu pysäköntihallille ja liiketiloiksi, joten nolla-kerros, jossa uima-allasalue sijaitsee, on ensimmäinen asuinkerros, ja toinen kerros on siten katutasosta katsottuna seitsemäs kerros. Olkoon sitten niin. Toinen hyvä puoli tässä kakkoskerroksen asunnossa verrattuna kuudennen kerroksen asuntoon oli sen hieman edullisempi hinta. Tämän kohteen myyntihinta oli 1 070 000 dirhamia, eli noin 257 000 euroa, joten säästöä tuli 20 000 dirhamin verran. Ostettavan asunnon hinnalla Dubaissa on merkitystä, sillä jos ulkomaalainen ostaja ostaa kohteen, jonka myyntihinta on vähintään miljoona dirhamia, tarjoutuu hänelle mahdollisuus hakea kolmen vuoden asumisviisumia tämän sijoituksen perusteella. Tämä seikka tarjoaa mielenkiintoisen mahdollisuuden, joten itselleni oli selvää, että haluan ostaa kohteen jossa tuo paikallinen miljoona menee rikki ja siten säilyttää option asumisviisumiin tulevaisuudessa.

Kun asunnosta oli tehty sitova varaus, tuli ensimmäinen maksuerä, 5% kauppahinnasta, heti maksettavaksi. Seuraava erä, 10% kauppahinnasta, erääntyi 30 päivän kuluessa varauksesta ja kolmas erä, 15% kauppahinnasta, maksettaisiin kuuden kuukauden kuluttua varauksesta. Loppukauppahinta, eli 70% hinnasta maksetaan rakennuksen valmistuttua. Rahan siirto OP:n verkkopankista kävi yllättävän helposti. Toista maksuerää maksettaessa vastaanottava pankki Emiraattien päässä halusi selvityksen rahojen käyttötarkoituksesta, mutta tähän oli valmis kaavake josta sai pankin tarvitseman koodin. Eli ainakaan tässä vaiheessa ei sen kummempia jumppaliikkeitä ole tarvittu.

Kun olin tehnyt sitovan varauksen asunnosta, varasin heti uuden matkan Dubaihin, sillä halusin paikan päälle katsomaan vielä uudestaan mitä olikaan tullut ostettua. Heinäkuussa oli siis vuorossa tämän vuoden kolmas Dubain matka. Sovimme välittäjän kanssa käynnin rakennustyömaalle. Halusin esityisesti päästä katsomaan varaamani huoneston näkymät, näkyisikö kanaali niin hyvin kuin välittäjä oli vakuutellut...? Kun ajoimme työmaalle, jännitys oli käsin kosketeltavissa...
Matka työmaahississä kesti ikuisuuden, jännitys todella säilyi loppuun asti. Ja kun pääsimme tulevan asuntoni kohdalle, oli näkymä tällainen:


Minulle tämä näkymä oli riittävän hyvä, joten sain lopullisen mielenrauhan tästä asiasta. Rakennustyömaalla oli kova kuhina, työntekijöitä (suurin osa oli Intia-Pakistan-Bangladesh-akselilta) oli paljon ja joka puolella tuntui tapahtuvan jotain. Mutta kaiken kaikkiaan hommat näyttivät aikalailla samanlaiselta kuin suomalaisillakin rakennustyömailla, sillä erotuksella että lämpöä täällä oli noin 35C, eli kenenkään ei taatusti tarvinnut palella ulkotöissäkään! Kiitin välittäjää ja rakennusyhtiön edustajaa käynnistä ja poistuin huojentuneena hotelliini. Reilu vuosi vielä, ja sitten rakennuksen pitäisi olla valmis. On kiva fiilis kun on jotain, mitä odottaa.

Dubain asuntokuviot ovatkin vieneet leijonanosan Asuntosijoittajan kesästä ja syksystä (kävin vielä syyskuussa uudestaan Dubaissa), onneksi muut kohteet ovat pyörineet aika lailla omalla painollaan. Sen verran kiirettä on kuitenkin ollut, että kun asunto ykkösen uudelleen vuokraus syyskussa tuli ajankohtaiseksi, päädyin suosiolla käyttämään vuokravälittäjää uuden vuokralaisen etsimisessä. Homma hoitui sutjakkaasti reilussa viikossa, joka on mielestäni hyvä suoritus Helsingin tämän hetkisessä vuokramarkkinassa, jossa vuokrakohteita on tarjolla runsain mitoin, mutta hyvistä vuokralaisista on pulaa.

Nyt haluan toivottaa kaikille blogin lukijoille rauhallista itsenäisyyspäivää ja ihanaa joulunodotusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti