Kun nyt sitten pitkällisen väännön jälkeen maahan on saatu six-pack-hallitus, on aika pohtia, miten uusi hallitus vaikuttaa asuntosijoittajaan. Suomessa (ja varmaan kaikissa kehittyneissä maissa) hallituksen vaihdokset saattavat tuoda joskus isojakin muutoksia sijoittajien kohteluun. Sijoittajana kaipaan yli kaiken ennustettavuutta ja vakaata politiikkaa mahdollisin pienin muutoksin. Uskon, että suurin osa (asunto)sijoittajista yhtyy tähän toiveeseeni.
Pikaisesti hallitusohjelmaa selattuani, löydän siitä kaksi asuntosijoittamiseen vaikuttavaa kohtaa:
1. Pääomatulojen verotus nousee 28 prosentista 30 prosenttiin ja muuttuu progressiivisesti 32 prosenttiin 50.000 euron ylittävältä osalta.
Pääomatuloveron korotus on valitettavaa, mutta odotettua. Jollain toisella hallituskokoonpanolla korotus olisi ehkä ollut pienempi, 1%-yksikön suuruinen, mutta nyt muodostetulla, pitkälti vasemmistolaiset arvot omaavalla hallituksella tämä korotus oli odotettu. Pääomatuloveron korotusta on perustettu lähinnä "sosiaalisella oikeudenmukaisuudella", jonka merkitys vasemmistolle taitaa olla hieman eri kuin esimerkiksi minulle, mutta koska tämä ei ole politiikan blogi, en nyt puutu tähän asiaan enempää.
Käytännössä tämä kahden prosenttiyksikön korotus merkitsee lisää nousevia kuluja asuntosijoittajalle. Ikävä lisä jo muutenkin reippaasti tänä keväänä kohonneisiin kustannuksiin. Kevään yhtiökokouksissa sijoitusasuntojeni taloyhtiöissä kaikissa nostettiin hoitovastikkeita, enimmillään lähes parikymmentä prosenttia! Aika rankkaa. Käytännössä veron korotus vaikuttaa esim näin: Helsingissä keskivertoyksiön vuokra on 600 euroa kuussa, eli 7.200 euroa vuodessa. Mikäli vastike ja muut kulut ovat esim 150 euroa kuussa, eli 1800 euroa vuodessa, on verotettava vuokratulo 5.400 euroa vuodessa. Nykyisellä 28% verokannalla nettotulo on siis 3.888 euroa vuodessa. Ensi vuonna nettotulo on vastaavasti 3.780 euroa. Eli asuntosijoittaja menettää vuodessa tuloa 108 euroa, yhdeksän euroa kuukaudessa. Tässä vaiheessa jokainen ajatteleva sijoittaja on jo keksinyt miten ongelma ratkeaa: korottamalla vuokraa esim. 10 euroa kuukaudessa seuraavana vuokrantarkistuspäivänä. Ongelma ratkaistu. Eli lopputulos tästä "sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta" on automaattisesti vuokrien kohoaminen. Kaikki vuokranantajat eivät varmaankaan siirrä kohonneita kuluja suoraan vuokriin, mutta uskon, että suurin osa itseään asuntosijoittajiksi kutsuvista tulee näin tekemään. Ja mikäs siinä, jos tarkoituksena ei ole olla hyväntekijä, vaan saada sijoitukselleen tuottoa, on tämä mielestäni täysin oikea ratkaisu.
2. Hallitus korottaa työttömyysturvan peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea 100 eurolla kuussa. Lisäksi yleistä asumistukea uudistetaan muun muassa korottamalla enimmäisasumismenoja.
Ainakin Helsingissä yksiöiden vuokrataso määräytyy hyvin pitkälle "sossun" maksamien maksimiasumistukien mukaan. Tällä hetkellä normiyksiöstä saatava tuki on n. 600 euroa, eli tästä summasta on tullut aika lailla standardivuokra kantakaupungin pikkuyksiöistä. Jos ja kun tätä enimmäistukea nostetaan, uskon, että markkinavuokrat nousevat aika lailla automaattisesti mukana. Eli ne, jotka Helsingissä itse rahoittavat oman vuokra-asumisensa joutuvat nielemään entistä korkeampia vuokrapyyntöjä. Mielenkiintoista nähdä, kuinka korkeaksi tämä vuokrataso tulee yksiöissä nousemaan. Mikäli palkkakehitys ei nouse vastaavasti, voi olla että jotkut vuokralaiset joutuvat muuttamaan kauemmaksi keskustasta halvempiin asuntoihin.
Elämme kaikin puolin mielenkiintoisia aikoja. Suomen kestävyysvaje, Kreikan ja Portugalin tilanne, USAn heikko taloustilanne, ja Nokian luisuminen vaikuttavat talouteen monin eri tavoin. Tämä kaikki heijastuu tavalla tai toisella myös asuntosijoittajan elämään ja päätöksen tekoon. Koska asuntosijoittaminen on ainakin minulle pitkän tähtäimen sijoitusta, en aio ainakaan tässä vaiheessa hötkyillä mihinkään suuntaan. Tosin, yksi mielenkiintoinen ja tutkimisen arvoinen vaihtoehto on sijoitusasuntojen yhtiöittäminen osakeyhtiöksi. Yritysverokanta on laskemassa yhdellä prosenttiyksiköllä 25%, joten tässä saattaisi olla asuntosijoittajalle mahdollisuus keventää verotusta. Asiaa kannataa ehdottomasti tutkia, ja aion palata tähän jossain vaiheessa tässä blogissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti