tiistai 9. elokuuta 2016

White noise

Valkoinen kohina. Mitä muuta voi sanoa viime aikojen uutisoinnista eri medioissa koskien asuntojen vuokria. Vuokrat ovat laskussa sanoo tämä uutinen (klik, klik). Ei, kyllä vuokrat nousevat, tiedetään toisaalla (klik, klik). Googlettelin huvikseni termejä "vuokrat nousee" ja "vuokrat laskee", ja tulos oli kaiken kaikkiaan hämmentävä. Mihin tässä oikein voi uskoa?

Kuten olen aikaisemminkin pohtinut tässä blogissa, on oleellisempaa miettiä , kuka sanoo kuin mitä sanotaan. Media kaipaa klikkauksia ja tarttuu herkästi uutisiin, joissa se haistaa edes pientä sensaation poikasta. Asuminen yleensäkin, ja vuokra-asuminen erityisesti tuntuu olevan intohimoja herättävä aihe, johon kaikilla on oma mielipide ja näkemys. Journalisti pystyy valitsemaan uutiseen haluamansa tulokulman, ja löytämään tilaston, joka tukee haluttua tulokulmaa. Näin ollen vuokrien voidaan kirjoittaa olevan sekä nousussa että laskussa samanaikaisesti, ilman että kummankaan näkemyksen esittäjää voi syyttää valehtelijaksi.

Mielestäni ydin koko tässä asiassa on koko asuntomarkkinan, niin vuokra- kuin omistusasumisen, pirstaloituminen ja eriytyminen alueellisesti yhä pienemmiksi fraktioiksi. Saman kaupungin sisälläkin (esim. Helsingissä) on monta täysin toisistaan irti olevaa asuntomarkkinaa. Kanta-Helsingissä, johon monessa uutisessa viitataan, asuntomarkkina käy kuumana, eikä vuokrien ja hintojen nousulle näytä tulevan loppua. Sen sijaan 10 kilometrin päässä itäisissä lähiöissä tilanne on aivan toinen. Asuntoja voi ostaa ja vuokrata huomattavasti edullisemmilla hinnoilla kuin halutuimmilla alueilla. Näkisin, että nämä alueiden väliset erot ovat pikemminkin kasvamassa kuin vähentymässä. Haluttujen alueiden haluttavuus lisääntyy, epäsuosittujen alueiden vähenee entisestään. Ei ole enää olemassa mitään yhtä yhtenäistä asuntomarkkinaa.

En yhtään ihmettele sitä, että monelle asuntosijoittajalle tai sellaiseksi haluavalle voi iskeä päälle varsinainen infoähky johtuen viestinnän epäloogisuudesta. Mitä mediaa ja uutista uskoa? Kannattaako sijoitusasuntoja ostaa vai myydä?

Miten minä toimin? Yritän sulkea korvani ja silmäni jatkuvalta uutisvirralta, ja keskittyä oman asuntosijoitusstrategian noudattamiseen ja sen hiomiseen. Suosittelen kaikille asuntosijoittajille, että käytätte hieman aikaa säännöllisen epäsäännöllisesti oman strategianne miettimiseen. Mitä haluatte saavuttaa omilla sijoituksillanne? Millainen aikataulu teillä on? Haetteko kassavirtaa vai arvonnousua? Sijoitatteko kotimaassa vai ulkomaille? Valehtelisin, jos väittäisin, että minulla nämä asiat olisivat aina kristallin kirkkaana mielessäni. Pohdin itsekin usein, mitä haluan saavuttaa tällä koko hommalla, ja onpa joskus heikkona hetkenä tullut mieleen antaa periksi ja luopua koko roskasta, asunnot myyntiin ja taalat taskuun! Tämä blogi on osoittautunut minulle hyväksi työvälineeksi kirkastaa omia ajatuksiani. Toivon, että olen kehittynyt asuntosijoittana tässä vuosien varrella.

Kohinaa, valkoista, tulee aina olemaan, mutta siltä pitää osata sulkea korvansa, ja keskittyä oman asuntosijoituspolkuansa kulkemiseen. Siinä se.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti