Amerikassa asunnon osto toimii siten, että asuntokaupan molemmilla osapuolilla, ostajalla ja myyjällä, on oma kiinteistönvälittäjä valvomassa toimeksiantajansa etua. Välittäjät jakavat välityspalkkion keskenään. Toinen Amerikan erikoisuus on MLS eli Multiple Listing Service. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki kiinteistönvälittäjät pystyvät myymään kaikkia myynnissä olevia asuntoja. Etuna tässä on se että ostaja pääsee oman luottovälittäjänsä kanssa katsomaan kaikkia kiinnostavia kohteita, huono puoli taas se, että välittäjä ei tiedä myytävästä kohteesta yleensä kuin ne samat perustiedot jotka ostajakin pystyy lukemaan netistä. Ainakin minun mielestäni homma toimi kuitenkin hyvin.
Kiinteistönvälittäjän valinta oli mielenkiintoinen. Tunsin entuudestaan yhden välittäjän jonka kanssa olen tehnyt bisnestä aikaisemminkin, joten laitoin hänelle sähköpostiviestin hyvissä ajoin ennen matkaa. Vielä tähän päivään (9.1.) mennessä en ole saanut minkäänlaista vastausta viestiini...Olin tästä hieman ihmeissäni, mutta päätin että en kyllä soittele perään! Näin ollen otin paikan päällä yhteyttä puolituttuun välittäjään, ja hän vastasikin heti viestiini ja sovimme tapaamisen. Sen lisäksi surffailin zillow.com:ssa (paikallinen oikotie), josta löysin asiakasarvostelujen perusteella mustaksi hevoseksi vielä toisen, hyvät arviot saaneen välittäjän jolle lähetin yhteydenottopyynnön. Hän vastasi seuraavana päivänä, ja pahoitteli viivettä vastaamisessaan, joka johtui menossa olevasta lomasta. Sain hänenkin kanssaan sovittua tapaamisen siten, että tapaisin molemmat välittäjät samana päivänä.
Molemmat välittäjät olivat miehiä, toinen kolmekymppinen, toinen ehkä viisi vuotta vanhempi. Molemmat olivat kohteliaita, fiksun oloisia ja vaikuttivat asiansa osaavillta, mutta mustana hevosena mukaan tullut, n. 35-vuotias välittäjä veti kuitenkin pidemmän korren. Asian ratkaisi hänen kysymyksensä, "what do you expect from me as your realtor?" Kysymys, jonka soisi kuulevan useamminkin välittäjiltä. Kun vielä selvisi, että kyseinen herra oli itsekin asuntosijoittaja, oli homma sitä myöten taputeltu.
Esittelykierrokset sujuivat jouheasti. Liikuimme välittäjän autolla (isolla FORD F-250 avolavalla!) kohteesta toiseen. Osa myytävistä kohteista oli tyhjillään, osassa asuttiin ja osassa oli asukkaat paikalla, parhaimmillaan/pahimmillaan ruokailemassa kun tulimme paikalle! Tunsin itseni tunkeilijaksi vieraiden ihmisten kotona, mutta niin homma välittäjän mukaan pelaa Amerikassa. Kohteet olivat hyvin erilaisia, suurin osa oli aidatuilla alueilla, joihin mennään sisään valvotusta portista, osa taas oli ihan tavallisilla aluieilla joihin kuka tahansa pääsee. Nuo aidatut alueet ovat Floridassa tyypillisiä, aidoilla ja porteilla ainakin yritetään luoda turvallisuuden tunnetta alueen asukkaille.
Yksi Floridalle tyypillinen ominaisuus näillä alueilla oli se, että ne tarjosivat hyvät palvelut asukkaille. Vai miltä kuullostaisi kuntosali, uima-allas, tiki-baari, cabana, club house, tenniskenttä, golfkenttä, kaikki käytössä yhtiövastikkeella! Ja nyt ei puhuta mistään miljoonan dollarin asunnoista vaan ihan perus-, kahden tai kolmen makuuhuoneen asunnosta! Hyvältähän ne kuulostaa..ja näyttää!
Ps. Uusi vuosi, uusi kysely. Vastatkaahan kysymykseen, millaista asuntosijoittamisvuotta odotatte!
Millainen omistusmuoto noissa kämpissä on, ei varmaan ihan suomalaista asunto-oy:tä vastaava?
VastaaPoistaUSA:ssa kiinteistövero on yleensä aika iso menoerä; sisältyykö se noissa vastikkeeseen, vai maksaako jokainen sen itse?
Suomessa kun ostat asunnon as. oy. talosta, saat osakekirjan joka oikeuttaa hallitsemaan ostamaasi huoneistoa. Amerikassa asunnon (tässä tapauksessa condominium, eli condo) ostaessasi saat kirjaimellisesti seinät, lattian ja katon itsellesi, periaatteessa asuntokin on kiinteistö ja asuntokauppa Amerikassa on lähempänä suomalaista kiinteistökauppaa. Asunnon omistaja vastaa itse laitteiden, kuten ilmastointilaite, lämminvesivaraaja, etc., ylläpidosta ja uusimisesta. Taloyhtiö (Home Owner's Association, HOA) vastaa yleensä talojen rakenteista, ulkoalueiden hoidosta ja palvelujen, kuten uima-allas, kuntosali, ylläpidosta. Tässäkin lienee variaatioita eri yhtiöiden välillä.
VastaaPoistaKiinteistövero ei sisälly vastikkeeseen vaan jokainen asunnon omistaja maksaa sen erikseen. Kiinteistövero perusasunnosta (n.120-150m2) on Floridan länsirannikolla n. 1500-3000USD vuodessa. Tässäkin on suuri variaatio riippuen taloyhtiön sijainnista, iästä ja muista ominaisuuksista. Veronmaksun tuskaa lievittää kuitenkin se, että verolipun saadessasi näet sentilleen, mihin maksamasi kiinteistöverot käytetään (paikalliselle koulupiirille, palolaitokselle, tien ylläpitoon, vesihyasintin torjuntaan, etc.). Olisi varmaan ihan mielenkiintoista nähdä sama Suomessakin...tai sitten ei, voi olla että hermo menisi kun näkisi, mihin kaikkeen täällä veroeuroja hassataan! =)